Antena 3 CNN Actualitate Programele de sănătate, falimentare. Bolnavii nu beneficiază de serviciile minime

Programele de sănătate, falimentare. Bolnavii nu beneficiază de serviciile minime

Programele de sănătate, falimentare. Bolnavii nu beneficiază de serviciile minime
22 Iun 2010   •   19:55

Nici măcar accesul la servicii de sănătate minime nu ni-l garantează statul. Prin Programele naţionale de sănătate, foarte pompos numite, bolnavii de SIDA de exemplu ar trebui să primească medicamente gratis. Ar trebui, pentru că, în realitate, lucrurile stau prost. Banii nu ajung pentru tratarea tuturor pacienţilor din programele naţionale. De vină e o ... problemă de contabilitate.

1988-1992. Patru ani negri pentru sistemul de sănătate românesc. Patru ani de-a lungul cărora mii de copii şi tineri s-au infectat cu virusul HIV din cauza transfuziilor de sânge. Toţi primeau tratament gratuit de la statul care i-a infectat. Până anul acesta.

Banii prevăzuţi în buget au ajuns numai pentru patru luni, care au trecut deja. În spitale sunt deja probleme.

Problemele cu fondurile sunt determinate, în opinia ministrului Sănătăţii, de modul în care se achiziţionează medicamentele.

?Faptul că pe anumite domenii achiziţiile se fac nu în mod coordonat a crescut valoarea pentru aceste medicamente. Pe oncologie, ani de zile suma cheltuită pentru medicamente din programe s-a dublat? a spus ministrul.

Statul voia să plătească jumătate de miliard de euro pentru programul naţional HIV/SIDA. O anchetă a Observatorului Antenei 1 de anul trecut a arătat că preţurile erau umflate iar caietul de sarcini favoriza un singur distribuitor. Licitaţia-mamut a fost anulată iar statul bate pasul pe loc de luni bune.

Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări finanţează acum aproape 30 de programe: de la diabet, cancer, boli cardiovasculare sau transplat, până la cele care ar trebui să facă spitalele mai performante. Sunt şi unele despre care nu a auzit nimeni. De exemplu, "Şcoala mamei".

În schimb, România nu are un program naţional pentru bolnavii de hepatită, deşi medicii estimează că jumătate de milion de români sunt infectaţi cu virusurile B şi C. Iar accesul la tratament e dificil.

?Sunt foarte multe case de sănătate unde anul acesta nu s-a dat drumul la nici un dosar de tratament. Nici un pacient nou nu a primit terapie antivirală pentru că acele case judeţene au spus că nu au fonduri? spune Marilena Debu, preşedintele Asociaţiei pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Şi aşa se face că bolnavii care ar fi trebuit trataţi de hepatită ajung să fie, după doar câţiva ani, trataţi de cancer... Românii infectaţi cu HIV îşi primesc tratamentul din două în două zile, iar bolnavii de inimă trebuie să stea pe listele de aşteptare pentru a beneficia de stenturi. Toţi în cadrul programelor naţionale de sănătate. Care dau bine pe hârtie, dar merg prost şi ajută la înmulţirea gropilor din cimitire.

Antena 3

×
Subiecte în articol: spital
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close