Antena 3 CNN Actualitate Raportul "guvernării" Băsescu: Nava e la cheu, în port sigur. Mulţumesc Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta

Raportul "guvernării" Băsescu: Nava e la cheu, în port sigur. Mulţumesc Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta

Raportul "guvernării" Băsescu: Nava e la cheu, în port sigur. Mulţumesc Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta
Sursa foto: Foto captura Antena 3
26 Apr 2013   •   18:38

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit vineri, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, despre efectul măsurilor de austeritate adoptate asupra situaţiei economice a României, subliniind că "nava e la cheu, în port sigur", şi asta mulţumită guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

- astăzi o sa pornim de la câteva formulări ale mele care mi-au adus multe critici şi pe care, după câţiva ani, aş vrea să le explic.

- vă aduceţi aminte de expresia cu "România, nava în furtună", de "omul gras care era statul şi care stătea în spatale unuia slab şi firav",

- vă aduceţi aminte data de 5 mai 2010, aş putea spune cea mai grea zi din viaţa mea ca preşedinte, când am anunţat măsurile de austeritate în vederea redobândirii echilibrelor macro.

-acest anunţ în mare parte s-a realizat. Unele din cele anunţate nu au putut fi implementate în urma deciziilor CCR dar au fost compensate.

- este vorba deci de momentul de criza 2010, când Romania era într-o situatie extrem de dificila, aproape ca nu ne mai puteam imprumuta pe pietele internationale, pentru a ne acoperi cheltuielile de functionare ale statului si obligatiile sociale, pensii si ajutoare sociale, dobanzile la care ne imprumutam erau extrem de ridicate, mult peste 8-9%, la credite pe termen scurt.

- UE era in criza, intrase in criza datoriilor, acoperirea deficitului bugetar urias era o obligatie pe care o aveam, aveam foarte multe credite pe termen scurt

- Romania era in situatia in care trecea printr-o reducere brusca a investitiilor straine si remiterile romanilor care lucrau in afara tarii se redusesera aproape la jumatate.

- dupa 2008 a urmat intrarea in criza profunda: deficit de 9% in 2008.

-vreau să ştiţi că acea zi de 5 mai când am anunţat măsurile convenite cu guvernul (...) a fost o zi care ne-a adus şi ură, şi suparare, şi pierderi politice uriaşe mie şi premierului Emil Boc.

- a fost o perioadă extrem de grea din acel 5 mai si până de curând.

Băsescu doreşte un nou acord cu UE şi FMI pentru a accelera procesul de convergenţă

- acum două zile, Eurostat a publicat cifrele lui 2012. Este foarte important că România are o datorie publica de 37,8% din PIB şi un deficit de 2,9%. Saltul de la -9% la -2,9% la deficit este enorm. Nu există nicio ţară care să fi reuşit asta în UE.

- nu sunt multe ţări care să fi avut o astfel de reducere de deficit, într-un timp atât de scurt. A fost un efort uriaş al românilor, care a aratat că naţiunea română e capabilă de performanţă.

-cred ca nava e la cheu, în port sigur, problema este ceea ce urmează.

- le mulţumesc guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta pentru faptul ca azi am ajuns aici.(...) Mi-a fost teamă că guvernul Ponta ar fi putut să ia măsuri populiste excesive care să strice din nou echilibrul. Mi-a dat o oarecare încredere că se poate coabita cu Guvernul.

- măsurile pe care le-am luat s-au dovedit corecte şi pe piaţa forţei de muncă. Acum avem unul din cele mai scăzute niveluri ale şomajului, 6,7%, în timp ce somajul mediu la nivelul UE e 10,9%. Din punct de vedere, România a ieşit bine.

- trecerea la dezvoltare înseamnă viziune. Ce faci cu banii de la UE, cât de repede îi absorbi, cât împrumuţi de la BEI şi cât de bine rezistă Guvernul la presiunile administraţiilor locale.

 

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu economie Eurostat
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close