Antena 3 CNN Actualitate S-a împlinit un an de când oamenii din stradă au schimbat viaţa politică din România. Manifestaţiile din Piaţa Universităţii au arătat că poporul CONTEAZĂ

S-a împlinit un an de când oamenii din stradă au schimbat viaţa politică din România. Manifestaţiile din Piaţa Universităţii au arătat că poporul CONTEAZĂ

S-a împlinit un an de când oamenii din stradă au schimbat viaţa politică din România. Manifestaţiile din Piaţa Universităţii au arătat că poporul CONTEAZĂ
de O.P.    |    10 Ian 2013   •   05:56
În urmă cu exact un an, Raed Arafat şi-a dat demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma unui conflict cu Traian Băsescu.

A fost momentul în care mii de oameni au ieşit în stradă în toată ţara. Respectul lor pentru părintele Smurd s-a transformat imediat în protest antiguvernamental şi antiprezidenţial. De atunci, scena politică românească n-a mai fost la fel.

Scandalul a izbucnit într-o emisiune televizată. Raed  Arafat şi Traian  Băsescu s-au contrat pe legea sănătăţii.

Intervenţia prin telefon a preşedintelui s-a transformat treptat într-o adevărată răfuială.  Cearta televizată cu preşedintele ţării l-a făcut pe Raed Arafat să îşi depună demisia.

Protestele au început încă din acea seară, în care sute de bucureşteni s-au strâns la Universitate, după care au plecat în marş spre palatul Cotroceni.

În zilele următoare, tot mai mulţi români au ieşit în stradă să ceară revenirea lui Raed Arafat, dar mai ales plecarea lui Traian Băsescu.

Protestele s-au extins în aproape toate oraşele mari din ţară.

Manifestaţiile nu au fost întoatdeauna paşnice. În Piaţa Universităţii, zeci de oameni au fost răniţi după confruntări violente cu forţele de ordine, acuzate că au făcut exces de zel.

Amploarea manifestaţiilor a început să se diminueze odată cu un val de ger, care a adus temperaturi de -20 de grade. Protestele din Piaţa Universităţii au dus la demiterea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, în mare parte datorită presiunii străzii.






×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
MAE a refuzat intrarea în țară a unei delegații de la Kremlin. Rusia amenință
x close