Antena 3 CNN Actualitate Şeful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului trage un semnal de alarmă. Noul Cod penal ar putea "ierta" torţionarii

Şeful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului trage un semnal de alarmă. Noul Cod penal ar putea "ierta" torţionarii

Şeful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului trage un semnal de alarmă. Noul Cod penal ar putea "ierta" torţionarii
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    31 Ian 2014   •   18:30
Preşedintele IICCMER, Andrei Muraru, a tras un semnal de alarmă, vineri, la Antena 3, după ce, prin modificarea noului Cod penal, torţionarii ar putea scăpa de pedeapsă.
 
"Am tras acest semnal de alarmă, am trimis Ministerul Justiţiei o scrisoare în acest sens, am vorbit şi cu membrii CSM", a spus preşedintele IICCMER, Andrei Muraru, vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Un articol din noul Cod penal ar putea duce la închiderea definitivă a dosarelor torţionarilor. Potrivit conducerii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în noul cod este schimbată definiţia genocidului, în aşa fel încât vor apărea "dificultăţi majore în ceea ce priveşte atragerea răspunderii penale a celor care au ucis sute de deţinuţi politici".

Mai exact, în noul Cod penal la articolul privind genocidul nu mai sunt incriminate faptele îndreptate împotriva oricărui tip de colectivităţi, ci doar cele îndreptate împotriva "grupurilor naţionale, etnice, rasiale şi religioase".
 
IICCMER a atras atenţia Ministerului Justiţiei că noile prevederi pun în pericol investigarea dosarelor torţionarilor Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior.
 
În adresa către Ministerul Justiţiei, IICCMER solicită modificarea noului Cod penal, mai precis a articolului care defineşte infracţiunea de genocid.

Specialiştii IICCMER spun că în noul Cod penal genocidul a fost redefinit şi că aşa cum arată el "ar atrage posibila blocare a ultimei şanse ca Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior, precum şi alte zeci de persoane ale căror fapte sunt investigate în prezent de IICCMER să rămână nepedepsite".
 
Şi în cazul indicat de IICCMER, ca şi în cazul articolelor din noul Cod indicate de DNA, DIICOT şi Curtea Supremă dacă legea nu este modificată până la intrarea ei în vigoare atunci adică pe 1 februarie orice modificare ulterioară devine inutilă. Judecătorii şi procurorii vor fi obligaţi să ţină seama principiul legii mai favorabile în cazul nostru de definiţia genocidului din noul Cod penal nemodificat. 


 

×
Subiecte în articol: tortionari Cod Penal
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close