Antena 3 CNN Actualitate Tun imobiliar scandalos marca Răzvan Murgeanu

Tun imobiliar scandalos marca Răzvan Murgeanu

Tun imobiliar scandalos marca Răzvan Murgeanu
11 Dec 2014   •   11:19

Fostul primar interimar al Capitalei, Răzvan Murgeanu, este autorul unui tun imobiliar scandalos în timpul scurtului său mandat. Este vorba  de un schimb de terenuri între două zone de Capitală. Mai exact, Murgeanu a fost de acord ca doi samsari imobiliari să primească, în schimbul a nouă hectare de teren în zona Plumbuita, 24 de hectare în zona Fabrica de Glucoză. Şi asta nu e tot. Unul dintre beneficiarii schimbului pe care Murgeanu şi-a pus semnătura în ultima zi de mandat este milioanarul lui Traian Băsescu, Puiu Popoviciu.

Primarul a dat, prietenii au luat. Primul este Răzvan Murgeanu, care a ocupat scaunul de primar câteva luni, între Traian Băsescu şi Adrian Videanu, iar prietenul este controversatul Gabriel Puiu Popoviciu. Amândoi protagonişti au unei afaceri de sute de milioane de euro, derulată prin intermediul a doi cunoscuţi samsari de drepturi litigioase: Virginica Tanţi Dumitrescu şi asociatul ei Adrian Ciorobea.

Aceştia au cumpărat cu 3 milioane de euro drepturile litigioase pentru un teren de 9 hectare pentru un teren de aici din Plumbuita. Au primit la schimb mai bine de 25 de hectare aici în şoseaua Fabrica de Glucoză, un adevărat el-dorrado imobiliar.

 A fost primul pas într-o morişcă a milioanelor de euro. Terenul a fost oferit de Răzvan Murgeanu chiar în ultima zi de mandat ca primar general interimar. 4 aprilie 2005. Expertiza de la dosar arată că ternurile au valori egale. 27 de milioane de euro. De nouă ori plătit de imobiliari.

Pentru a stabili valorile reale am apelat la un expert imobiliar. Ciprian Şerban lucrează de peste un deceniu în tranzacţii cu terenuri mari din Capitală. "În primul rând datorită suprafeţei nu are cum să fie un schimb corect. Mai ales dacă luăm în considerare faptul că acolo este o zonă mai slab cotată decât asta. Deci din ambele considerente nu are cum să fie un schimb corect. Şi suprafaţa şi poziţia", a explicat expertul imobiliar.

Acum câţiva ani, politicianul susţinea că a fost suspus unor mari presiuni din partea avocaţilor să retrocedeze terenul, dar că totul a fost legal. În perioada când acorda acest interviu, hălci din mica moşie luau drumul prietenilor. Documente aflate în posesia noastră arată că o parte din terenuri au ajuns prin  intermediari la afaceristul Gabriel Puiu Popoviciu. Mama acestuia a cumpărat mai bine de 2 hectare la incredibilul preţ de 50 de euro pe metru pătrat. De 30 de ori decât valoarea de piaţă în plin bun imobiliar.

Şi alţi asociaţi ai controversatului om de afaceri şi-au făcut parte. Tatăl lui Radu Dimofte şi soţii Creţeanu au obţinut împreună alte 2 hectare.

Dacă au pierdut zeci de milioane de euro în afacerile cu privaţii, rechinii imobiliari îşi vor scoate acum pârleala de la primăria Capitalei. Instituţia vrea acum să largească  şoseaua Fabrica de Glucoză din zonă. Pentru asta va expropia terenurile de acolo, Iar Adrian Ciorobea va încasa dintr-un foc două treimi din suma plătită din banii publici. Aproape 22 de milioane de euro numai partea lui. De 7 ori banii plătiţi pentru drepturile litigioase. Reprezentanţii Primăriei Generale au evitat un interviu, la fel şi autorul acestei retrocedări Răzvan Murgeanu. Protagoniştii ţepei imobiliare sunt greu de găsit.

Aceasta este doar una dintre retrocedările făcute de autorităţi în beneficiul cumpărătorilor de drept litigioase, nu adevăraţilor proprietari. Pentru ei, uşile sunt mai mereu închise, iar ca să-şi recupereze averile confiscate de regimul comunist se judecă ani la rând.




×
Subiecte în articol: Razvan Murgeanu Puiu Popoviciu
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close