Antena 3 CNN Life Știinţă Zece ani de ariditate, în imagini. Harta care arată efectele pe termen lung ale secetei asupra omenirii

Zece ani de ariditate, în imagini. Harta care arată efectele pe termen lung ale secetei asupra omenirii

Zece ani de ariditate, în imagini. Harta care arată efectele pe termen lung ale secetei asupra omenirii
Sursa foto: Foto: NASA
26 Sep 2012   •   11:07

În timp ce efectele secetei sunt vizibile imediat după apariţia ei, prin câmpuri aride şi râuri secate, impactul pe termen lung al acestui fenomen este resimţit din plin de scoarţa Pământului.

Apele subterane, cele care se află imediat sub scoarţa terestră, precum şi cele aflate în adâncurile Terrei, arată cum anii de secetă vor afecta omenirea pe termen lung.

Sateliţii NASA au captat toate aceste efecte. Materialul video de mai jos cuprinde informaţii adunate pe parcursul a zece ani, în intervalul 2002-2012.
 


 
Imaginile de mai jos (care provin de la Observatorul NASA) arată în detaliu efectele secetei acute din 2012.

„Prima hartă arată nivelul de umiditate din primii 2 centimetri ai suprafeţei terestre. A doua hartă ne arată umiditatea din aşa-numita „zonă-rădăcină”, adică din primul metru al suprafeţei terestre. Iar a treia hartă arată apa subterană din straturile mai adânci”. Explică reprezentaţii Observatorului NASA.

Harta 1


Harta 2


Harta 3


Oamenii de ştiinţă compară gradul de umiditate al fiecărui strat. Măsurătorile au loc în mijlocul lunii septembrie, în fiecare an, din 1948 până în prezent.

Regiunile de pe hartă colorate în roşu închis reprezintă un nivel scăzut de umiditate care se întâlneşte o dată la 50 de ani. Imaginile de mai jos arată că anul 2012 a fost unul din acele momente în care seceta a afectat regiuni întinse ale statelor Unite.


 

×
Subiecte în articol: seceta
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close