Antena 3 CNN Economic Banci BNR şi analiştii: Măsurile Guvernului nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele economice ale României

BNR şi analiştii: Măsurile Guvernului nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele economice ale României

BNR şi analiştii: Măsurile Guvernului nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele economice ale României
18 Iun 2010   •   18:13

Măsurile anunţate de Guvern nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele economice ale Românie. O spun oficiali ai BNR şi analiştii economici. Combaterea evaziunii fiscale şi reducerea cheltuielilor cu achiziţiile ar trebui să facă parte din pachetul economic pe care să fi mizat Guvern ca să aibă şanse de reuşită.

Atragerea investitorilor este calea sigură pentru depăşirea impasului în care se află România, apreciază consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
?Nu are ce să facă guvernul, oricare ar fi el, ca să stimuleze economia. ce să faci dacă nu ai bani?Sectorul privat creşte când vin bani de afară. În România şi aşa va fi, vă garantez?, spune Isărescu.
Lucian Croitoru atrage însă atenţia că autorităţile de la Bucureşti au ceva de rezolvat pentru a-i convinge din nou pe investitori să aducă bani în ţară:
?Dacă România şi-ar pune casa fiscală în ordine, capitalurile disponibile ar migra spre România?, spune Lucian Croitoru.
În opinia economiştilor, reducerea salariilor şi pensiilor nu este cea mai bună soluţie aleasă de guvern.

?Dacă tăiem salarii şi afectăm consumul, impactul în economie e mai profund decât dacă tăiem de la cheltuielile cu achiziţiile?, e de părere LiviuVoinea.
Pe lângă economiile făcute cu achiziţiile, bani mai mulţi la visteria statului pot veni şi din creşterea uşoară a TVA.
?Din calculele pe care le-am făcut, o creştere a TVA cu două procente ar rezulta o economie asemănătoare cu cea rezultată din reducerea cu 25% a salariilor?, adaugă Voinea.
Dacă România va depăşi sau nu pragul crizei economice, prin aplicarea măsurilor de austeritate impuse de guvern se va vedea la sfârşitul anului.
Antena3

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close