Antena 3 CNN Externe O copilărie traumatizată de bombardamentele din Gaza (Imagini şocante)

O copilărie traumatizată de bombardamentele din Gaza (Imagini şocante)

O copilărie traumatizată de bombardamentele din Gaza (Imagini şocante)
07 Ian 2009   •   18:07

"Am încercat să fac în aşa fel încât copiii mei să nu mai tresară, să nu mai tremure, să nu se mai trezească la fiecare sunet al unui atac, în timpul orelor de somn, şi le-am băgat vată în urechi. Nu a funcţionat. Mă întreb ce pagube au suferit inimile acestor copii", scrie Mohammed Ali, un cetăţean din oraşul Gaza, în cronica sa de pe site-ul televiziunii Al Jazeera.
Copiii, care constituie mai mult de jumătate din populaţia de 1,5 milioane de oameni din Fâşia Gaza, sunt traumatizaţi şi trăiesc cu teama că următoarea explozie le va zgudui casa. "Mulţi copii au refuzat să mai mănânce. Sunt inactivi, abia mai vorbesc, stau lipiţi de părinţii lor tot timpul", a declarat Sajy Elmaghinni, care lucrează pentru UNICEF în Gaza. Grupul umanitar "Salvaţi Copiii" spune că, înainte de ofensiva israeliană, aproximativ 50.000 de copii din Gaza erau subnutriţi, zona fiind blocată de Israel de 18 luni.

Nopţile sunt extrem de reci în Gaza, şi nu doar în casele rămase fără ferestre, iar oamenii se tem că abia acum începe coşmarul. "Copiii se tem acum de întuneric, iar asta e o problemă pentru că nu avem electricitate de şase zile", mai spune Elmaghinni.

Situaţia nu este mai roz nici în spitale, unde lipsa căldurii pune în pericol viaţa pacienţilor, precum şi a copiilor nou-născuţi. După mai mult de zece zile de la debutul ofensivei israeliene, la Spitalul Shifa, cel mai mare din Gaza, se lucrează fără întrerupere. Shifa este alimentat de generatoare de urgenţă încă de când electricitatea a fost oprită în oraşul Gaza în urmă cu patru zile. Copiii născuţi prematur trebuie ţinuţi în incubatoare electrice, iar directorul departamentului pediatric spune că Shifa nu deţine astfel de echipamente.
Mai mult, lipsa medicamentelor şi a mâncării le îngreunează misiunea doctorilor, care se confruntă şi cu numeroase cazuri de copii răniţi de atacurile israeliene. Aceştia sunt copiii care mai pot avea un viitor, aşa traumatizat cum este el. Există însă şi copii care nu au mai putut fi salvaţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza Palestina crime de razboi
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close