Antena 3 CNN Actualitate Calendarul protestelor din această săptămână: Ministerele Muncii şi Internelor, pichetate de sindicalişti

Calendarul protestelor din această săptămână: Ministerele Muncii şi Internelor, pichetate de sindicalişti

Calendarul protestelor din această săptămână: Ministerele Muncii şi Internelor, pichetate de sindicalişti
Sursa foto: proteste
08 Feb 2010   •   12:30


Începe o nouă săptămînă cu proteste din partea sindicatelor. Angajaţii din administraţia publică vor picheta, marţi, ministerele Muncii şi Internelor, iar pe 12 februarie vor intra în grevă generală, pe termen nelimitat. Şi tot săptămâna aceasta, salariaţii de la Uzinele Dacia ar putea declanşa conflictul de muncă.

În urma negocierilor purtate săptămâna trecută la Ministerul Muncii, sindicatele din administraţie au obţinut promisiunea că funcţionarii publici nu vor încasa bani mai puţini, odată cu aplicarea legii salarizării unice. Cu toate acestea, sindicatele nu renunţă la proteste până când nu le vor fi satisfăcute toate revendicările.

Potrivit calendarului protestelor, membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie vor picheta, marţi, ministerele Muncii şi Internelor. În cazul în care nu se va ajunge la un acord cu autorităţile, în 12 februarie, funcţionarii publici vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

Conflictul la nivel naţional a fost declanşat din cauza scăderii severe a drepturilor salariale, a anunţatelor disponibilizări, dar şi a încălcării repetate, prin acte emise de Guvern, a principiilor privind negocierile colective.

Anunţatele disponibilizări i-ar putea scoate în stradă, săptămâna aceasta, şi pe salariaţii din învăţământ şi de la CFR. Sindicatele din învăţământ cer blocarea aplicării ordonanţei privind reducerea cu 15.000 de posturi, precum şi modificarea celei referitoare la măsurile de reîncadrare în funcţii a unor categorii bugetare şi stabilirea noilor salarii.

Şi Angajaţii de la Dacia sunt pe picior de grevă. Potrivit liderilor sindicali de la Dacia, luni urmează să fie declanşat conflictul de interese între patronat şi salariaţi, după care vor începe protestele. Negocierile contractului de muncă între sindicat şi partea franceză au fost suspendate după ce conducerea nu a acceptat creşterea salariilor la nivelul cerut de angajaţi.

Antena 3

×
Subiecte în articol: protest sindicalisti ministere Dacia
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close