Antena 3 CNN Actualitate Hoţ român împuşcat în Italia, mesaje anti-româneşti în Franţa şi Danemarca. Am devenit oaia neagră a Europei?

Hoţ român împuşcat în Italia, mesaje anti-româneşti în Franţa şi Danemarca. Am devenit oaia neagră a Europei?

Hoţ român împuşcat în Italia, mesaje anti-româneşti în Franţa şi Danemarca. Am devenit oaia neagră a Europei?
Sursa foto: roman
08 Mar 2010   •   14:36
Ne fac de râs conaţionalii plecaţi afară sau întâmplările din ultima vreme reprezintă doar o campanie negativă îndreptată împotriva românilor? Suntem discriminaţi sau pur şi simplu am devenit oaia neagră a Europei? Aşteptăm comentariile voastre.

Românii sunt hoţi de bagaje, criminali de top, nu au scrupule şi te vor omorî petru 15 euro! Acestea sunt numai câteva dintre titlurile care au ţinut primele pagini ale ziarelor din străinătate în ultimele zile. Crime, furturi, dar şi alte fărădelegi sunt puse pe seama românilor, iar consecinţele încep să se arate. În urmă cu două zile, un conaţional a fost împuşcat mortal în Italia de un agricultor care susţine că românul încerca să-l jefuiască.

Dar oare românii sunt singurii care comit fărădelegi în ţări precum Italia, Franţa sau Danemarca? Sau generalizarea crimelor unei minorităţi face din România oaia neagră a Europei? Se poate face ceva pentru restaurarea bunului nume al românilor? Acestea sunt întrebări al căror răspuns ne-ar putea ajuta să circulăm prin statele europene fără să fim arătaţi cu degetul şi fără să citim afişe care ne prezintă ca pe hoţii Europei.


FRANŢA: FERIŢI-VĂ DE HOŢII DE BAGAJE ROMÂNI

Incidentul care a reaprins discuţiile referitoare la discriminarea românilor s-a petrecut în urmă cu aproximativ două săptămâni. Atunci, un afiş xenofob îi avertiza pe francezi să se ferească ?de hoţii de bagaje români?.

"În ultimele săptămâni, românii au produs îngrijorare. Au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să fiţi mult mai atenţi. Toate faptele românilor trebuie semnalate către autorităţi." Acesta este textul prezent pe afişul ce indica şi un număr de telefon al autorităţilor căilor ferate.

Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) a recunoscut că anunţul este, într-adevăr, unul oficial şi că a fost afişat în câteva trenuri TER din regiunea Midi Pyrenee. Autorităţile susţin că au iniţiat o anchetă referitoare la acest incident. Potrivit acestora, vina ar aparţine unui angajat al SNCF care a utilizat "o expresie nefericită".



La scurt timp de la acest episod, presa din Danemarca a publicat declaraţiile şefilor poliţiei din Copenhaga. "Românii sunt criminali de top. Românii nu au scrupule. Te vor omori pentru 15 euro". Aceste cuvinte grele sunt titlurile care au ţinut primele pagini ale ziarelor daneze.

Vorbele şefilor poliţiei din Copenhaga vor fi ca un stigmat pentru românii care încearcă să se integreze în Danemarca. "Va fi o reacţie la nivel de subconştient din partea danezilor. Adică, atunci când vezi romani e mai bine să stai departe şi sa îi eviţi", a precizat jurnalistul Horia Bucuria.

DANEMARCA. ROMÂNII TE VOR OMORÎ PENTRU 15 EURO


ITALIA: ROMÂN ÎMPUŞCAT MORTAL

Cel mai recent incident care are în prim plan un român s-a petrecut în Italia. Un bărbat de origine română a fost împuşcat mortal sâmbătă în timp ce încerca să jefuiască o fermă din sudul Italiei. Se pare că proprietarul a tras două focuri de armă doar pentru a-i speria pe hoţi. Cu toate acestea, românul a fost nimerit în plin. Victima, Ionel Marin, în vârstă de 37 de ani, avea antecedente penale. Celălalt hoţ, tot un român, a reuşit să fugă.



Incidentele prezentate mai sus sunt doar câteva din cele apărute în presa din străinătate. Mii de români, însă, încearcă să-şi construiască o viaţă cinstită în afara ţării care nu le-a oferit posibilitatea să trăiască decent. Dar despre ei nu scrie nimeni.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: romani discriminare Europa xenofobie
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close