Antena 3 CNN Actualitate Drama unui miner: Rămas cu sechele pe viaţă, îşi caută dreptatea la CEDO (IMAGINI ŞOCANTE)

Drama unui miner: Rămas cu sechele pe viaţă, îşi caută dreptatea la CEDO (IMAGINI ŞOCANTE)

Drama unui miner: Rămas cu sechele pe viaţă, îşi caută dreptatea la CEDO (IMAGINI ŞOCANTE)
16 Noi 2008   •   22:21
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Accidentul de la mina Petrila, soldat cu moartea a 12 mineri, a deschis o adevărată cutie a Pandorei legată de condiţiile de muncă din minele de pe Valea Jiului. Antena3.ro vă prezintă în exclusivitate drama trăită de un miner rănit grav într-un accident asemănător din 2003 şi care a ajuns acum să-şi caute dreptatea până la CEDO.
Fără sprijin în România, caută ajutor la CEDO
Nelu Bobirnac a fost în 2003 victima unui tragic accident petrecut în mina Lonea, aflată în aproierea minei Petrila. Atunci, trei mineri au fost răniţi în urma unei explozii de gaz metan în mina Lonea. Nelu Bobirnac susţine că autorităţile au încercat să muşamalizeze acest accident în actele oficiale, prin ştergerea din acte a uneia dintre cele trei victime şi schimbarea cauzei exploziei. Deoarece nu a găsit o rezolvare favorabilă a cazului în România, Nelu Bobirnac a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în 2006, iar dosarul se află în lucru.
MINERUL NELU BOBIRNAC, DUPĂ ACCIDENTUL DIN 2003

Grave probleme medicale
Accidentul a avut loc pe 19 martie 2003. Pe 16 noiembrie 2008, la o zi după accidentul de la mina Petrila, Nelu Bobirnac a decis să povestească în exclusivitate pentru Antena3.ro ce s-a întâmplat acum cinci ani. ?Autorităţile au muşamalizat accidentul din 2003. Au încercat să nu încadreze accidentul ca fiind colectiv şi, de asemenea, au invocat cauza exploziei ca fiind cădere de materiale mărunte încinse, şi nu gazul metan, aşa cum s-a întâmplat de fapt şi cum apare şi în expertiza mea medicală?, spune minerul. În urma acelui accident Nelu Bobinac a suferit arsuri de gradul 2, 3 şi 4 pe tot corpul, precum şi arsuri ale căilor respiratorii, dar şi un traumatism cranio-cerebral şi la nivelul coloanei cervicale şi intoxicaţie cu monoxid de carbon.
DIN MINĂ, PE PATUL DE SPITAL

?Schimbam prosoapele să nu treacă sângele prin lenjeria de pat?
În urma accidentului din 2003 a fost internat doar 16 zile la secţia de reanimare, iar imediat după aceea a fost externat. ?După perioada de reanimare m-au trimis acasă, deşi eu încă sângeram şi eram nevoit să pun mai multe prosoape ca sângele să nu treacă prin lenjeria de pat. Multe persoane spuneau atunci cum că ar trebui chiar să fiu trimis cel puţin în Ungaria la tratament?, spune pentru Antena3.ro victima exploziei de acum cinci ani din mina Lonea. Acum, poate şi pentru faptul că suntem în campanie electorală, răniţii din accidentul de sâmbătă de la Petrila au avut parte de cele mai bune îngrijiri, beneficiind chiar de vizita preşedintelui Traian Băsescu.
?Am reînvăţat chiar şi să mă spăl pe dinţi?
După 240 de zile de concediu Nelu Bobirnac şi-a reluat munca, în acelaşi loc, la mina Lonea. Susţine astăzi că ?autorităţile au încercat de atunci să-mi închidă gura, iar pentru că nu am putut rezolva nimic, am făcut plângere la CEDO în 2006, dar cazul este încă în lucru.?
?Mă simţeam mai bine când am reînceput munca la mină, însă a trebuit să-mi iau viaţa de la zero, sa învăţ chiar cum să mă spăl pe dinţi. Sechele am şi acum, urme de la arsuri pe corp, auzul slab şi astm bronşic?, povesteşte Bobirnac pentru Antena3.ro.
NELU BOBIRNAC, DUPĂ ACCIDENT: "A TREBUIT SĂ IAU VIAŢA DE LA ZERO"

Singura soluţie: continuarea lucrului în mină
Acum are 44 de ani şi lucrează tot la mina de lângă Petrila, ca miner şi salvator-miner. A încercat să-şi găsească un alt loc de muncă, dar pentru că, după cum susţine, ar fi fost sabotat de autorităţile locale, a revenit la mina Lonea. ?Condiţiile sunt puţin mai bune acum, lucrez într-un sector cu grad de risc mai scăzut ca cel în care a avut loc explozia şi cu un aeraj mai bun?, îşi încheie minerul Nelu Bobirnac povestea dramei pe care o răieşte în ultimii cinci ani.
Dacă aveţi mai multe informaţii despre incidentul de la mina Petrila, sau despre incidente asemănătoare, petrecute în minele din Valea Jiului, puteţi trimite informaţiile şi imaginile la adresa www.videonews.ro. Antena 3 şi Antena3.ro vă vor transforma informaţiile într-un material de presă.
Materialul prezentat de Antena3.ro a fost preluat de Ştirile Antena 3:


Citiţi şi: Drama unui miner: Muşamalizarea unui accident din 2003 ajunge la CEDO (Vezi actele din dosar)
Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close