Antena 3 CNN Actualitate România, una din posibilele ţări în care ar urma să fie stocate deşeurile nucleare din UE

România, una din posibilele ţări în care ar urma să fie stocate deşeurile nucleare din UE

România, una din posibilele ţări în care ar urma să fie stocate deşeurile nucleare din UE
17 Feb 2010   •   09:50

România s-ar putea număra printre locaţiile unde ar urma să fie stocate deşeurile nucleare din Uniunea Europeană, conform planurilor analizate de statele membre UE. Potrivit The Times, proiectul ar putea fi aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul acestui an.

Transportarea şi stocarea deşeurilor este negociată în prezent de opt ţări - Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria. Oficialii acestor state se vor întâlni în luna mai pentru a continua discuţiile.

Majoritatea ţărilor păstrează deşeurile în instalaţii provizorii, foarte puţine state din lume construind un depozit permanent pentru acestea. Ţările implicate în proiect preferă să suporte împreună costurile construirii unui astfel de depozit.

În Olanda, spre exemplu, construirea unui depozit propriu ar costa circa două miliarde de euro. România şi Bulgaria au două reactoare, în vreme ce Slovania dispune doar de un reactor pe care-l partajează cu Croaţia.

În cazul Sloveniei, un depozit pentru deşeuri nucleare cu un nivel scăzut de radioactivitate este în construcţie într-o localitate din estul ţării. Comunitatea locală a acceptat construirea acestuia în schimbul unor despăgubiri anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociaţiei nucleare mondiale.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: deseuri România depozit
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close