Antena 3 CNN Externe Marea Britanie face recensământul viermilor şi râmelor

Marea Britanie face recensământul viermilor şi râmelor

Marea Britanie face recensământul viermilor şi râmelor
27 Noi 2008   •   08:37

Deşi micile creaturi sunt unele dintre cele mai întâlnite în orice grădină , se ştie foarte puţin despre obiceiurile râmelor. Astfel că voluntarilor din întreaga Mare Britanie li se cere să ajute la realizarea primul recensământ al acestora. Se speră că rezultatele vor ajuta la clarificarea modului cum trăiesc în sol şi unde. Proiectul este în valoare de 500.000 de lire sterline şi cere cercetătorilor amatori să toarne muştar diluat pe pământ. Muştarul este un iritant inofensiv pentru râme, ce le face să iasă la suprafaţă, astfel încât vor fi identificate diferitele specii şi vor fi numărate.
Deşi naturalistul Charles Darwin subinia importanţa râmelor în istoria lumii încă din 1881, de atunci nu au prea fost făcute cercetări asupra acestor vietăţi.
David Jones, de la Muzeul britanic de Istorie Naturală, arăta că ?nu înţelegem pe deplin care viermi trăiesc unde ? şi care specii anume preferă un anumit tip de sol?.
Numărarea râmelor face parte dintr-un proiect mai larg al Muzeului ? intitulat Laboratoarele din Aer Liber, spijinit financiar de Loterie cu 11,7 milioane de lire sterline.
Astfel, în timpul recensământului ce va avea loc la primăvară, voluntrarii vor primi un pachet de observare. Acesta va conţine un tabel ce le va permite să identifice cele mai cunoscute 13 specii, după culoare, mărime, formă şi modelul inelelor. Pentru o identificare mai complicată se va putea accesa un software pe site-ul proiectului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cercetare Marea Britanie natura
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close