Antena 3 CNN Actualitate Cultură Valentin Uritescu: Obiceiurile de Crăciun vor dispărea şi noi vom rămâne cu viaţa asta virtuală

Valentin Uritescu: Obiceiurile de Crăciun vor dispărea şi noi vom rămâne cu viaţa asta virtuală

Valentin Uritescu: Obiceiurile de Crăciun vor dispărea şi noi vom rămâne cu viaţa asta virtuală
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    24 Dec 2013   •   20:12

Actorul Valentin Uritescu şi-a amintit că atmosfera sărbătorilor de iarnă din copilăria sa era una extraordinară, se făceau pregătiri respectând un "pachet de reguli sfinte, din neam în neam moştenite", dar în prezent s-au pierdut obiceiurile simple de Crăciun care înnobilau omul.

"Înainte de Crăciun, în satul meu, Vinerea, de acolo din judeţul Alba Iulia, erau pregătiri frumoase, totul era extraordinar de frumos", îşi aminteşte Valentin Uritescu, potrivit Mediafax.

Actorul spune că bucuria sărbătorilor de iarnă era resimţită din plin de toată lumea. "De la copil până la om matur".

De asemenea, Valentin Uritescu spune că postul Crăciunului făcea parte din pregătirile specifice pentru această sărbătoare. "Nu prea îl ţineam, dar ne conformam, să ne obişnuim şi cu răbdare şi cu un fel de oprelişte a poftelor", spune actorul.

În perioada premergătoare Crăciunului, toată lumea era ocupată cu treburile gospodăreşti, astfel încât, la final, totul "să strălucească". "Nu pot să spun câtă nebunie era pe capul nostru. Toate lucrurile trebuiau să strălucească", declară actorul.

Totodată, bradul de Crăciun nu trebuia să lipsească din casă, aşa că Valentin Uritescu împreună cu tatăl său mergeau la pădure să aducă brazi. "Plecăm la munte, la Comarnic, (...) de acolo veneam cu bradul", spune acesta.

De asemenea, Valentin Uritescu spune că, în vremea copilăriei sale, "sărbătorile se întâmpinau cu anumite reguli". "Erau slujbele la biserică. Era o curăţenie şi o pregătire pentru Crăciun... pentru că era sărbătoarea familiei. Porcul era tăiat, curăţenie peste tot", spune actorul. "Un pachet de reguli sfinte, din neam în neam moştenite, care se respectau cu stricteţe şi-ţi trezeau în suflet bucuria aia pe care o simţi după ce ai muncit", mai spune Valentin Uritescu.

"Venea seara de Ajun. După ce mergeam la colinde, veneam acasă. Bradul era aprins. Era o atmosferă extraordinară, familiară. Uşa la teracotă era deschisă, teracota era plină cu jar şi dedesubt, în cenuşă, învelite în hârtie, se frigeau bucăţile de cârnaţi", declară Valentin Uritescu.

Întrebat dacă, în prezent, Crăciunul mai are aceeaşi semnificaţie ca odinioară, Valentin Uritescu a spus: "Poate doar la ţară şi poate doar în Moldova, în Maramureş şi, la noi, în Ardeal, poate şi prin alte părţi. Dar s-au pierdut aceste obiceiuri simple care înnobilau omul".

×
Subiecte în articol: Crăciun
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close