Antena 3 CNN Actualitate 21 Decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a ajuns la Bucureşti (VIDEO)

21 Decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a ajuns la Bucureşti (VIDEO)

21 Decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a ajuns la Bucureşti (VIDEO)
21 Dec 2009   •   17:29

21 Decembrie 1989. Este ziua în care Revoluţia ajungea la Bucureşti. În piaţa din faţa Comitetului Central, Nicolae Ceauşescu convoca ceea ce avea să fie ultima adunare populară, unde aştepta să fie ascultat şi aplaudat ca de obicei. Mitingul nu a făcut însă altceva decât să marcheze scufundarea regimului şi a deschis manifestaţiile de stradă din Bucureşti.

Se întâmpla acum 20 de ani, în dimineaţa zilei de 21 decembrie. Era primul semnal că Ceauşescu începea să piardă puterea. Românii se răzvrăteau sub ochii lui. Explozia câtorva petarde a declanşat nebunia generală. Lumea a început să ţipe şi să se împrăştie.

O parte dintre manifestanţi s-a regrupat în centrul capitalei, în Piaţa Universităţii. Dan Iosif a fost unul dintre cei care practic şi-a scris CV-ul acolo, cu portavocea în mână, după cum le spunea chiar el celor de la jurnalul Naţional.

?Ne-am alcătuit un grup de iniţiativă, un grup ad-hoc în dreptul ciclopului pentru că ni s-a parut un loc mai sigur, un loc unde puteam fi văzuţi şi auziţi?, a declarat Dan Iosif.

Odată cu trecerea orelor, mulţimea de la Inter devenea tot mai mare. Odată cu ea însă creştea şi numărul forţelor de ordine. Demonstraţiile de forţă aveau să vină spre seară.

Între timp, vestea revoltei s-a răspândit în toată ţara. În toate marile oraşe ale ţării oamenii au început să iasă în stradă. Pe când în Capitală lumea abia se grupa într-un loc sau altul, la Sibiu se trăgeau deja primele gloanţe.
?Fiecare militar a executat o rafală de 30 de cartuşe, circa 3.600 de gloanţe?, a declarat Puiu Feşan, vicepreşedinte Asociaţia Decembrie '89. Unul dintre ele l-a nimerit pe Ioan Mititel.

?S-a auzit un glonţ, o împuşcătură şi copii mi-au zis: mămica dacă l-au împuşcat pe tati si eu am zis că n-are cum, că din câţi oameni sunt acolo nu l-a nimerit pe el?, îşi aminteşte Elena Mititel. Soţul acesteia a fost prima victimă a Revoluţiei din Sibiu.
?L-a împuşcat de jos în inimă, dar nu l-a lovit în inimă i-a atins artera principală?, a mai spus Elena Mititel.

Glonţul care l-a lovit pe Ioan Mititel a mai atins un copil şi o femeie. Toţi trei au fost duşi la spital. Bărbatul nu a supravieţuit.

Înapoi în Capitală, protestatarii se pregăteau pentru o noapte lungă. Reuşiseră să construiască o baricadă din mese şi scaune. În acea noapte a fost măcel.



Observator

×
Subiecte în articol: Revolutia romana
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close