A cincea săptămână de proteste. 7.000 de persoane au manifestat în Capitală, faţă de proiectul Roşia Montană

de M.Z.    |    06 Oct 2013   •   22:40
A cincea săptămână de proteste. 7.000 de persoane au manifestat în Capitală, faţă de proiectul Roşia Montană Foto: Intact Images
Update 22.40 - Aproximativ 200 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au rămas să protesteze, duminică, la Universitate, în zona intersecţiei bulevardelor Nicolae Bălcescu şi Regina Elisabeta, circulaţia rutieră fiind reluată, potrivit Mediafax.

Manifestanţii care au rămas să protesteze sunt grupaţi în rondul de la Universitate, spre Bulevardul Regina Elisabeta, fiind împrejmuiţi de un cordon de jandarmi.

În intersecţia de la Universitate a fost reluată circulaţia pe bulevardele I.C Brătianu, Nicolae Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta. Singura restricţie de circulaţie este pentru şoferii care circulă dinspre Piaţa Rosetti, pe Bulevardul Carol I, aceştia neputând să meargă prin intersecţia de la Universitate spre Bulevardul Regina Elisabeta, fiind direcţionaţi spre Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Update 20.53 - Aproape 1.000 de persoane protestează la Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană

Update 20.30 - Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns, duminică seara, în Piaţa Universităţii, după aproximativ trei ore de marş, la care au participat aproximativ 7.000 de persoane, şi au blocat circulaţia în intersecţia de la Universitate.

Manifestanţii care au ajuns în marş în Piaţa Universităţii au ocupat strada şi trotuarele. Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta este blocată.

În Piaţa Universităţii vin în continuare manifestanţi dinspre Bulevardul Mihail Kogălniceanu.

Cordoanele de jandarmi s-au poziţionat la Universitate, în zonă fiind şi poliţişti de la Rutieră.


În zona fântânii de la Universitate erau, în momentul în care au ajuns participanţii la marş, aproximativ 100 de persoane, aceştia fiind dintre cei care au protestat anterior la sediul DNA.

La Universitate, în faţa Teatrului Naţional, protestează şi câteva persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi, reglementată prin legea promulgată în 25 septembrie.

Update 20.00 - Numărul manifestanţilor din Piaţa Universităţii a ajuns la aproximativ 7.000 de oameni.

Update 19.44 - Sute de persoane din Alba Iulia şi Câmpeni au cerut respingerea proiectului de la Roşia Montană

Update 19.38 -
Circa 200 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Iaşi, cerând stoparea proiectului Roşia Montană

Update 19.30
- Numărul manifestanţilor a ajuns la 6.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei. Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană care au plecat duminică, în marş, din cartierul Militari au ajuns în faţa Palatului Cotroceni, unde scandează "Ieşi afară, javră ordinară" şi "Roşia, Roşia, vine revoluţia".

Manifestanţii care au plecat în jurul orei 17.00 din cartierul Militari au ajuns, după aproape două ore, pe Bulevardul Cotroceni, de unde se îndreaptă spre Bulevardul Eroii Sanitari.  Circulaţia este blocată pe traseul marşului.
______________________________________

Ştirea iniţială 18.30

Aproximativ 2.000 de persoane au plecat din cartierul Militari spre Universitate, în cea de-a şasea duminică de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, coloana de manifestanţi blocând circulaţia pe Bulevardul Iuliu Maniu.

Protestatarii au început să vină în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, începând de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist, şi au plecat în marş spre Piaţa Universităţii, informează Mediafax. Acolo li se vor alătura şi cei care nu au putut ajunge la marş.

Protestatarii scandează "Roşia Montană nu e de pomană", "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi au pancarte pe care scrie "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate", "Natura-i viaţă, cianura-i moarte" şi "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm".

Coloana de manifestanţi este încadrată în timpul marşului de jandarmi şi poliţişti de la Rutieră, care vor întrerupe temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.

Proteste similare sunt anunţate duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.

De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona şi Bruxelles.


Ce vor protestatarii

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Pe 15 şi 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, blocând mai multe artere principale.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii. În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.Parteneri
sati
x close