Antena 3 CNN Actualitate Academia Română: Stingerea din viaţă a lui Sergiu Nicolaescu ne îndoliază sufletele

Academia Română: Stingerea din viaţă a lui Sergiu Nicolaescu ne îndoliază sufletele

Academia Română: Stingerea din viaţă a lui Sergiu Nicolaescu ne îndoliază sufletele
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Ian 2013   •   22:18

Comunitatea academică a primit cu întristare vestea stingerii din viaţă a regizorului şi actorului Sergiu Nicolaescu, nume de referinţă în cinematografia contemporană românească, spune Academia Română, într-un comunicat remis Mediafax.
   
"De neuitat sunt filmele sale începând cu 'Dacii', multe fiind excelente contribuţii la genurile artei cinematografice. Rămân în memoria cinefililor filme ca 'Ciuleandra', 'Orient Expres', 'Supravieţuitorul', 'Triunghiul morţii', 'Viraj periculos', 'Felix şi Otilia', 'Mihai Viteazul'", mai spune Academia Română.
   
Potrivit Academiei, "au fost admirate deopotrivă talentul, creativitatea şi dăruirea care l-au impus în conştiinţa spectatorilor şi criticilor de specialitate, fiind considerat cel mai prolific şi de succes regizor român". "Omul de film, începând cu decembrie 1989, a fost dublat şi de un om politic apreciat", se spune în comunicat.

"Stingerea din viaţă a lui Sergiu Nicolaescu ne îndoliază sufletele şi amintirea lui rămâne neştearsă", mai spune Academia Română.
   
Regizorul, actorul şi scenaristul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineaţă, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Pe 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le mulţumea colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit pe care vrea să-i termine în profesia sa.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985),  "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "Supravieţuitorul" (2008).

×
Subiecte în articol: Sergiu Nicolaescu Academia Romana
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close