Antena 3 CNN Actualitate Achiziţia avioanelor F16, sub semnul întrebării, în ultima zi de efectuare a plăţii

Achiziţia avioanelor F16, sub semnul întrebării, în ultima zi de efectuare a plăţii

Achiziţia avioanelor F16, sub semnul întrebării, în ultima zi de efectuare a plăţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
03 Aug 2010   •   12:48

Achiziţia avioanelor de vânătoare pentru armata română stă încă sub semnul întrebării, cel puţin la nivel oficial, deşi este ultima zi în care trebuie făcută plata pentru cele 24 de avioane F16 second hand oferite de americani. Există un acord al CSAT din luna martie pentru oferta SUA, însă Ministerul de Finanţe ridică din umeri şi arată către conturile goale.

Primul termen de plată pentru cele 24 de avioane a fost 3 iunie, dar Statele Unite au acordat României o amânare de două luni. În total, Bucureştiul trebuie să facă rost de 1,3 miliarde de dolari, pentru plata avioanelor. Numai că nimeni nu ştie de unde ar putea veni aceste fonduri. Ministerul Apărării Naţionale a aruncat responsabilitatea găsirii surselor de finanţare în curtea Ministerului Finanţelor.

"Ministerul Apărării Naţionale şi-a îndeplinit competenţele în ceea ce priveşte achiziţia avioanelor de luptă multirol. (...) Chestiunile care ţin de costurile pe care le implică dotarea Armatei cu avioane multirol sunt de competenţa Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, care trebuie să identifice sursele de finanţare", se arată într-un comunicat al MApN, citat de Gândul.

În urmă cu o lună, însă, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu declara categoric că România nu are banii necesari pentru a cumpăra avioanele second-hand americane.

"Nu sunt bani pentru avioanele F-16. Nu văd de unde ar putea da Romania 1% din PIB pentru achiziţii militare. Nu există cheltuieli cu F-16, e o discuţie, în niciun caz astfel de cheltuieli nu sunt posibile în momentul ăsta. Nu există nicăieri în buget o majorare de cheltuieli în zona achiziţiilor militare", spunea atunci Vlădescu.

Decizia de achiziţionare a avioanelor F16 a fost luată de CSAT în martie. În prima fază, ar trebui cumpărate 24 de avioane second hand, apoi, alte 24 de aparate F-16 noi şi, în etapa a treia, alte 24 de avioane de tip F-35.

În cursa pentru contractul de miliarde de euro cu statul român s-au aflat alte două companii aeronautice europene, care au venit cu oferte mult mai bune ca cea americană. Suedezii de la SAAB au oferit României 24 de avioane de luptă nou-nouţe, la acelaşi preţ cu cel al aparatele de zbor la mâna a doua, F-16. În plus, suedezii se angajau să întoarcă în România 1 miliard de euro prin investiţii în industria de apărare dar şi în energie. Totodată, Eurofighter oferea, pentru un miliard de euro, 24 de avioane operaţionale.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close