Antena 3 Actualitate Adevărata dimensiune a dezastrului de la Timișoara! Un expert în lucrul cu substanța ucigașă rupe tăcerea. Unde au greșit autoritățile

Adevărata dimensiune a dezastrului de la Timișoara! Un expert în lucrul cu substanța ucigașă rupe tăcerea. Unde au greșit autoritățile

23 Noi 2019   •   16:58
Adevărata dimensiune a dezastrului de la Timișoara! Un expert în lucrul cu substanța ucigașă rupe tăcerea. Unde au greșit autoritățile
Sursa foto: foto Agerpres

Ion Petcu a lucrat 12 ani în domeniul deratizărilor cu substanțe toxice și spune că știe cum se lucrează cu fosfura de aluminiu, substanța care a ucis doi copii și pe mama unuia dintre ei.

Specialistul se declară îngrozit de modul în care s-a desfășurat operațiunea de dezinsecție și deratizare din blocul de pe strada Miorița nr. 8 din Timișoara, dar și de felul în care acționează echipele de intervenție, de riscurile la care se expun, scrie Libertatea.

”În 2002, mi-a murit ultimul coleg de muncă. A murit de la combinația dintre bromura de metil și fosfura de aluminiu. Fosfura de aluminiu e o substanță ce sub nicio formă nu trebuie folosită în zone locuite”, spune Ion Petcu.

Citește și: Șeful Ambulanței Timiș recunoaște: ”Eu am fost medic dispecer sâmbătă seara, apoi am intrat în concediu”. Iancu Leonida nu a făcut legătura între apelurile la 112

Petcu spune că s-a greșit în intervenție pentru că imediat după ce s-a aflat că firma Bistim Dera SRL a făcut deratizarea cu insecticidul Delicia – Gastoxin, care are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială, clădirea trebuia izolată cu o bandă și pe fiecare latură trebuia să fie pusă avizarea ”Pericol de moarte!”. Toate geamurile trebuiau deschise și nicio persoană nu mai trebuia să intre.

”La procedura corectă, se înconjura clădirea cu o sfoară și se puneau avertizoare cu cap de mort – Nu vă apropiați, pericol de moarte!”, spune Ion Petcu. 

Citește și: Ofițer ISU: ”Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!”

Specialistul arată de ce sunt în continuare persoane afectate, deși au trecut 7 zile de la deratizare și dezinsecție. Unul dintre motive este că cenușa rămasă după descompunerea pastilelor de fosfură de aluminiu este la fel de toxică. Pastilele de otravă se pot descompune și după 3-5 zile. Și după rămâne un morman mic de cenușă, care e și ea toxică.

Citește și: Bilanțul victimelor dezinsecţiei de la Timişoara

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close