Antena 3 CNN Actualitate Închisoare pentru fostul ministrul liberal al Educaţiei, Cristian Adomniţei. Judecătorii au pronunţat condamnările în dosarul "Albumul"

Închisoare pentru fostul ministrul liberal al Educaţiei, Cristian Adomniţei. Judecătorii au pronunţat condamnările în dosarul "Albumul"

Tribunalul Iaşi a pronuntat, vineri, primele sentinţe în dosarul "Albumul", instrumentat de DNA timp de cinci ani.

Închisoare pentru fostul ministrul liberal al Educaţiei, Cristian Adomniţei. Judecătorii au pronunţat condamnările în dosarul "Albumul"
de Georgiana Adam    |    27 Noi 2020   •   14:25

Judecătorii i-au gasit vinovaţi pe inculpaţi, care au primit pedepse cu executare. Cristian Adomniţei, fost ministru PNL al Educaţiei şi fost şef al Consiliului Judeţean Iaşi în perioada 2012 - 2015, a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de detenţie cu executare.

Adomniţei a fost condamnat pentru fapte comise în timpul mandatului de preşedinte al CJ Iaşi, mai exact, pentru că a favorizat o companie din municipiu.

Au mai primit condamnări Teodora Jinga (4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare), Carmen Irimescu (4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare).

Jinga şi Irimescu au ocupat funcţii de conducere la Consiliul Judeţean Iaşi.

Administratorul firmei favorizate, Letiţia Popa, a primit o pedeapsă de 4 ani şi 7 luni de închisoare cu executare iar firma pe care aceasta o conducea la momentul comiterii faptelor a primit o amendă penală de 105.000 de lei. Decizia pronunţază vineri de judecători nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ce scrie în rechizitoriul procurorilor DNA

"Albumul" reprezintă numele generic pentru o operaţiune de promovare a judeţului Iaşi prin intermediul unor materiale ce urmau să fie produse de SC Laser Co SRL, firmă administrată de Popa Letiţia Elena.

La nivelul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi a fost redactat caietul de sarcini în scopul achiziţiei serviciilor oferite de firma menţionată, prin procedura cererii de ofertă.

Serviciile includeau tipărirea unui album, a unei broşuri, a unor mape cu materiale promoţionale, precum şi realizarea unui film de prezentare a judeţului Iaşi, imprimat pe DVD.

Ancheta procurorilor a relevat că firma şi-a adjudecat contractul prezentând documente false.

Pe parcursul anchetei, prejudiciul s-a dublat

Mai mult, firma respectivă nu a predat toate materialele la a căror producţie s-a angajat, prejudiciul iniţial constatat fiind de 213.000 lei iar cel final, prin acumulare de penalităţi, ajungând la aproape 400.000 lei.

Pentru că bunurile ce trebuiau realizate de SC Laser Co SRL mai sus nu au fost predate Consiliului Judeţean Iaşi decât scriptic, Jinga Cristina Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid au efectuat demersuri pentru a crea aparenţa recepţionarii tuturor reperelor prevăzute in contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firma inculpatei Popa Letiţia Elena.

De asemenea, în perioada martie - aprilie 2015, Adomniţei Cristian Mihai, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi de ordonator principal de credite, cu intenţie directă, le-a ajutat pe inculpatele Jinga Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor comise şi tragerea celor două angajate la răspundere penală.
 

×
Subiecte în articol: Cristian Adomnitei inchisoare
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close