Alcoolul contrafăcut, duşmanul nr. 1. Autorităţile verifică dacă în România se comercializează votcă şi rom cu metanol

de A.M.P    |    18 Sep 2012   •   18:35
Alcoolul contrafăcut, duşmanul nr. 1. Autorităţile verifică dacă în România se comercializează votcă şi rom cu metanol Foto: Mediafax/AFP
Direcţiile de Sănătate Publică verifică dacă în România au intrat loturi cu unele mărci de votcă şi rom care conţin metanol, după ce ANSVSA a anunţat că a fost avertizată prin Sistemul de Alertă Rapidă că în Cehia 19 persoane au murit, iar 36 sunt spitalizate după ce au consumat astfel de  băuturi, informează Mediafax.
   
Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, marţi, că în urmă cu o zi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit o avertizare prin Sistemul de Alertă Rapidă pe subiectul "Metanol în votcă şi rom, origine necunoscută".
    
La rândul lor, direcţiile de sănătate publică din România au primit o alertă de la ANSVSA, iar inspecţia sanitară de stat verifică dacă în ţară există loturi din produsele menţionate în avertizarea respectivă.
   
Oana Grigore a precizat că în cazul în care vor fi descoprite astfel de produse, acestea vor fi confiscate.
   
În judeţul Suceava, de exemplu, Direcţa de Sănătate Publică a anunţat că va interzice de la comercializare aceste produse, dacă sunt identificate în magazine şi recomandă populaţiei să nu cumpere băuturi alcoolice din surse neautorizate.
   
Lista de băuturi suspecte conţine mărcile Laąský Tuzemák, Tuzemák, Švestková vodka, Vodka Lunar, Vodka, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská borovička, potrivit DSP Suceava.
   
Intoxicaţiile masive cu alcool contrafăcut au provocat moartea a 19 persoane în Cehia.
   
De asemenea, alcoolul contrafăcut a provocat decese şi în Polonia, cinci persoane murind în 15 zile. Aliniindu-se la normele europene, Polonia a anulat în 2010 standardele sale restrictive ale nivelului de metanol autorizat în produse cosmetice sau chimice, precum apa de toaletă sau lichidele de răcire pentru maşină.
   
Duminică, autorităţile sanitare poloneze au anunţat interzicerea vânzării băuturilor spirtoase provenind din Cehia.

x close