Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, despre utilizarea testelor de urină în rândul elevilor, în lupta împotriva drogurilor: "Trebuie confirmat medical"

Alexandru Rafila, despre utilizarea testelor de urină în rândul elevilor, în lupta împotriva drogurilor: "Trebuie confirmat medical"

Redacția Antena 3 CNN
<1 minut de citit Publicat la 16:36 07 Sep 2023 Modificat la 16:37 07 Sep 2023
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, despre utilizarea testelor de urină în lupta împotriva consumului de droguri în rândul elevilor: "Trebuie confirmat medical" Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN

Ministrul Sănătății este de părere că testarea elevilor nu ar trebui să fie realizată în masă, ci doar în situația în care părintele sau profesorul are o suspiciune de consum.

De asemenea, ministrul a subliniat că rezultatul testului rapid ar trebui să fie obligatoriu confirmat medical.

"Metodele de testare sunt de două feluri, anume metode de testare rapidă, care se fac din urină sau din salivă, și metode care presupun utilizarea sângelui, care se recoltează de un personal specializat.

Poziția mea a fost clară de la început. Nu cred că este utilă testarea în masă. Este utilă testarea în cazul în care părintele solicită acest lucru și există suspiciuni de consum.

Citește și: România, rezultate îngrijorătoare în ce privește sănătatea mintală: Mulți români au probleme dar puțini consultă un specialist

De asemenea, atunci când cadrele didactice solicită testarea, urmând să se facă tot cu acordul părinților.

Testul rapid trebuie să fie confirmat. Un test rapid nu pune verdictul, ci trebuie să fie confirmat.

În plus, trebuie să fim foarte atenți la componenta psihologică, pentru că, de exemplu, un copil care este testat pozitiv trebuie protejat, astfel încât să nu fie discriminat sau stigmatizat", a spus ministrul Sănătății, la Antena 3 CNN.

 

×
x close