Antena 3 CNN Actualitate Alţi 12 elevi de la liceul Dimitrie Bolintineanu au fost audiaţi marţi, la Poliţia Capitalei

Alţi 12 elevi de la liceul Dimitrie Bolintineanu au fost audiaţi marţi, la Poliţia Capitalei

Alţi 12 elevi de la liceul Dimitrie Bolintineanu au fost audiaţi marţi, la Poliţia Capitalei
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    09 Iul 2013   •   22:32

Alţi 12 elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu au fost audiaţi de procurori, marţi, la sediul Poliţiei Capitalei, în ancheta privind fraudele la bacalaureat, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Corina Paraschivescu, informează Mediafax.

Unii dintre elevii chestionaţi de procurori au declarat presei că au fost întrebaţi ce sume au achitat la şcoală şi dacă li s-au cerut bani pentru comisia de bacalaureat. Ca şi colegii lor audiaţi anterior, elevii au spus că au plătit câte 250 de lei pentru banchet, 150 de lei pentru robe şi 50 de lei pentru "ultimul clopoţel" şi că nu au auzit decât la televizor despre strângerea de fonduri pentru un "anumit protocol" destinat comisiei. 
 
Potrivit sursei citate, alţi trei elevi au confirmat că se vor prezenta pentru audieri miercuri dimineaţă.

Luni, procurorii bucureşteni au audiat 39 de elevi ai Liceului Dimitrie Bolinteanu, din totalul celor 46 care confirmaseră că vor veni să dea declaraţii în această zi, în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Pe 1 iulie, anchetatorii au făcut, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la liceul Bolintineanu, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Pe 5 iulie, poliţiştii au mers la liceul Bolintineanu cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul-şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la liceul Bolintineanu, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

În aceeaşi zi, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, în aceeaşi zi, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la liceul Dimitrie Bolintineanu, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

PICCJ a informat, marţi, că a constatat "o serie de deficienţe în ceea ce priveşte comunicarea publică" în cazul fraudelor la bacalaureatul de la Bolintineanu şi că a cerut Parchetului Capitalei ca informaţii legate de acest dosar să fie făcute publice doar de purtătorul de cuvânt al acestui parchet.


×
Subiecte în articol: bacalaureat 2013 audieri
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close