Antena 3 CNN Actualitate Ana Iorga explică dacă este corect să spunem "record de infectări''

Ana Iorga explică dacă este corect să spunem "record de infectări''

Ana Iorga a vorbit la rubrica ''Pe cuvânt'' despre recorduri și ce înseamnă oare cu adevărat un record. ''Ion Boncea mi-a semnalat sintagma: record de infectaţi. Da, auzim mereu la ştiri şi în discursul persoanelor publice: record de infectări, record de infectaţi. În contextul pandemiei, oamenii se referă de fapt la cel mai mare număr de infectări, cel mai mare număr de infectați la un moment dat'', a spus Ana Iorga.

Ana Iorga explică dacă este corect să spunem "record de infectări''
de Iulia Gorgorin    |    10 Noi 2020   •   14:45

''Ion Boncea spune că sintagma i se pare incorectă în acest context: "record are ca sinonim performată şi se foloseşte în situaţii pozitive, iar aici nu prea e o bucurie când vorbim de oameni care se îmbolnăvesc".

Recordul este un "rezultat realizat într-o competiţie sportivă oficială, a cărui valoare reprezintă cea mai bună performantă, omologată de o persoană juridică. prin generalizare: recordul este o realizare maximă, performantă supremă obtinută într-un domeniu de activitate, într-o actiune. Exemple de expresii: A bate recordul în ceva înseamnă a atinge treapta cea mai înaltă în ceva, A ţine sau a deţine un record înseamnă a păstra un record obţinut. Performanţă, realizare maximă. În esenţă, recordul e de fapt ceva bun. Mai ales că îl asociem puternic cu domeniul sportiv, deci cu ocompetitie sănătoasă în care daca cineva înregistreaza un record sau bate un record anterior e motiv de bucurie.

Ana Iorga: Nu prea putem spune record de infectaţi!

Să vedem ce spun dicţionarele în franceză, pentru că de acolo avem cuvântul.

Tresor de la langue francaise precizează 3 sensuri: recordul e o performanţă sportivă, un rezultat superior tuturor celor înregistrate până la un moment dat într-un domeniu si ceva ce depăseste tot ce a fost până atunci: cifră record, viteză record, prezentă record. Atenţie la sensul al treilea: nu e ceva neapărat pozitiv. Asta în franceză.

În română, DEX nu ne dă de înţeles că record poate fi şi într-un domeniu nedorit: număr record de divorțuri? număr record de tâlhării?

Cred că putem spune neutru: La vot a fost o participare record. Comercianții au avut vânzări record. Dar: ? Antreprenorii au avut pierderi record? Nu sunt convinsă.

Ana Iorga: Eu aș zice să evitam formulări ca "record de îmbolnăviri"

Ei, si cu ideea asta din DEX de performanţă într-un anumit domeniu, cred ca ni se par si mai nepotrivite exemplele: Număr record de îmbolnăviri, România a înregistrat un record negativ la infectări. Citeam pe site-ul digi24 acum câteva zile: "Țările europene continuă să doboare record după record în privința infectărilor cu coronavirus." E nepotrivit, nu e o competiţie. Utilizarea acesta e generalizată, aţi auzit-o şi la noi, şi la alţii şi sigur v-a contrariat.

Faptul că suntem obişnuiţi să asociem recordul cu o performanţă, cu un succes, deci cu ceva bun, ne face sa tresărim când auzim: record de îmbolnăviri, număr record de bolnavi în stare gravă. Nu concurează nimeni în vreo cursă, nu câştigă ţara sau oraşul cu cei mai mulţi bolnavi'', a explicat Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga record infectări
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close