Analistul economic al CNN, la Antena 3. Ce sfaturi are Richard Quest pentru România

de M.Z.    |    02 Oct 2014   •   22:35
Analistul economic al CNN, la Antena 3. Ce sfaturi are Richard Quest pentru România Foto: captura Antena 3
România trebuie să pornească de la bază şi să aibă răbdare, spune Richard Quest, celebrul jurnalist CNN recunoscut pentru analizele sale economice extrem de corecte. 
 
Quest spune că a rămas impresionat după prima sa vizită în România şi îi sfătuieşte pe români să muncească, iar pe guvernanţi să nu-şi propună ţinte pe care nu le pot atinge.

Cel mai important analist economic al CNN, realizator al unor emisiuni şi reportaje de mare prestigiu, Richard Quest, a fost joi seara în studioul Antenei 3, unde a făcut o radiografie a României şi a problemelor sale economice şi a prezentat sfaturile sale pentru ţara noastră.
 
Richard Quest are un sfat pentru guvernanţi, dar şi pentru românii de rând: să îşi canalizeze eforturile spre lucrurile de bază şi să nu îşi mai propună să ajungă rapid  la acelaşi nivel cu ţările foarte dezvoltate.
 
Analistul CNN spune că românii trebuie să aibă răbdare, dar recunoaşte că existenţa unui lider competent este necesară pentru a pune România pe drumul corect. 
 
Celebrul jurnalist atrage însă atenţia că progresul nu poate fi posibil fără o luptă acerbă împotriva coruptiei şi fără păstrarea intactă a statului de drept. 
 
Jocuri strategice, poziţia faţă de marile puteri ale lumii, ce trebuie să facă România pentru un trai mai bun şi o imagine pe măsura bogăţiilor şi frumuseţilor sale - despre toate aceastea a vorbit vedeta CNN, Richard Quest, alături de Radu Tudor şi fostul şef al diplomaţiei române Mircea Geoană. 
 
 
Iată principalele declaraţii ale lui Richard Quest:
 
- azi a fost prima zi când am pus piciorul în România, dar consider că e mult mai bine să vizitezi casa cuiva şi să nu critici totuşi tapetul
 
- sunt impresionat acum, îmi place ceea ce văd. Daca voi veni în vacanţă? Invitaţi-mă şi voi veni


- Ce să facă România şi cetăţenii ei, ca să o ducă mai bine?

- Trebuie lucruri de bază, nu puteţi să ajungeţi la acelaşi nivel al ţărilor bogate şi acelaşi PIB în acest fel

- Aceasta ţară a dat insulina, acest stilou a fost inventat în România

 
 - lupta împotriva corupţiei, statul de drept - acestea sunt lucrurile importante, aţi trecut peste cele grele
 
- mergeti aşa cum sunteţi ancoraţi acum, cu statul de drept

 
- poziţia geografică a României este unică în lume, aveţi agricultură, puteţi să aveţi industrie, puteţi să aveţi exporturi, aveţi Marea Neagră care vă poate duce către Asia
 
- n-ar trebui să vă simţiţi nesiguri, dacă respectaţi drumul pe care aţi pornit

 
Adrian Măniuţiu, realizator al emisiunilor Income şi Daily Income la Antena 3, întrebări pentru Richard Quest
 
1. După o carieră impresionantă, 12 ani de BBC şi aproape 14 de CNN, dacă te-ai putea acum întoarce în timp, ai face ceva diferit? 
 
- Ce aş face diferit? N-aş fi muncit atât de mult, ca să ajung unde am ajuns
 
2. Dacă ai fi pentru o săptămână prim-ministrul României, iar sarcina ta ar fi să stimulezi mediul de afaceri din România, care ar fi cele mai importante măsuri de relansare pe care le-ai propune?
 
- Dacă aş fi premier pentru o săptămână în România, aş munci cât aş putea de tare, aş încerca să cunosc cât mai mulţi oameni, să văd ce vor ei şi apoi m-aş întoarce în biroul meu şi le-aş spune celor ca el, pune mâna şi fă treabă
 
- şi, apoi, am da vina pe voi, mass-media, pentru că nu aţi transmis bine (râde - n.r.)
 

- Ce să facem ca să fie mai bine în România din punct de vedere economic?
 
- Să superîncălziţi economia într-un mod mare, pentru a genera creştere. Nimic nu e mai periculos decât guvernul care încearcă să cheltuiască foarte tare şi apoi să ia măsuri dure 
 
- să aveţi slujbe bine plătite, să vă păziţi de orice ministru al Finanţelor care spune că are toate răspunsurile. Atunci, când spune că le are, căutaţi-vă în buzunare, că o să coste foarte mult


Richard Quest: Categoric, suntem încă în criză

Noi suntem în criză economică, am depăşit această criză?
 
- În Europa, categoric, noi suntem în criză. Euro va supravieţui, dar sectorul bancar, dacă vă uitaţi la ce e în Franţa sau rata şomajului din Italia şi Spania, da suntem în criză. Deci, da, suntem încă în criză


Cine este Richard Quest


Richard Quest este avocat, dar a preferat o carieră în televiziiune fiind astăzi una dintre cele mai cunoscute ancore ale CNN. Este celebru pentru o serie de emisiuni şi reprize de comentarii live în regim de Breaking News, dar mai ales pentru "Quest Means Business" - emisiunea de analiză economică pe care o realizează şi prezintă în felul său special, în prime-time la CNN, şi care a ajuns să fie punctul de reper între emisiunile de profil.
 
Chiar dacă încă mai aşteaptă să realizeze un interviu cu Barack Obama, sunt puţini şefi de companie şi oameni politici importanţi care să nu-i fi călcat încă pragul într-o emisiune sau transmisiune de pe teren.
 
În ultima vreme, Richard Quest este tot mai des vedeta CNN desemnată să gestioneze şi să prezinte evenimentele şi ştirile cele mai dramatice. El a transmis şi analizat, de exemplu, evenimentele tragice legate de dispariţia avionului 370 al Malaysia Airlines, la începutul acestui an, dar şi cele legate de doborârea avionului aceleiaşi companii, în iulie, în Ucraina, atunci când peste 230 de persoane şi-au pierdut viaţa.
 
Înainte de a intra în familia CNN, Richard Quest a lucrat la postul BBC pentru care a fost corespondent pe Wall Street la New York, mai bine de 12 ani. Atunci când nu prezenta evenimente majore sau nu este prins în încrengătura analizelor economice prin care ne învaţă cum să facem şi cum să ne cheltuim banii, Quest nu se dă în lături nici de la acţiuni mai puţin obişnuite. Desigur, tot în regim de live aşa cum a fost şi cazul Ice Bucket Challenge, campania de strângere de fonduri pentru suferinzii de scleroză laterală amiotrofică.

Principiul pe care îşi bazează Richard Quest succesul e unul simplu: îşi găseşte întotdeauna un subiect interesant şi important de relatat şi-l împărtăşeşte tuturor, explicând în primul rând de ce acel subiect e unul care contează. 
 

x close