Antena 3 CNN Actualitate Ancheta de la CF2: Mediu impropriu, risc de contaminare şi resterilizare îndoielnică

Ancheta de la CF2: Mediu impropriu, risc de contaminare şi resterilizare îndoielnică

Ancheta de la CF2: Mediu impropriu, risc de contaminare şi resterilizare îndoielnică
29 Apr 2010   •   14:15

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a prezentat, joi, concluziile anchetei desfăşurate la spitalul CF2 din Capitală. Potrivit acestuia, verificările au scos la iveală faptul că personalul medical îşi desfăşoară activitatea într-un mediu impropriu şi că instrumentar se lucrează cu sterilizare îndoielnică.

"Nu au fost respectate condiţiile de igienizare specifice blocului operator. (...) S-a constatat existenţa reală a unui risc de contaminare a instrumentarului", a declarat ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila susţine că perfuziile nu sunt aplicate corect şi că nu există un plan de măsuri împotriva răspândirii infecţiilor.

"Se efectuează manopere de perfuzie care nu respectă întotdeauna protocolul de asepsie şi antisepsie necesară", a spus ministrul.

"Nu au fost respectate condiţiile de sterilizare (de exemplu reutilizarea unui dispozitiv medical de unică folosinţă prin resterilizare cu eficienţă îndoielnică). Nu există un control corect şi continuu al circulaţiei germenilor în spital, lipseşte politica de aprovizionare şi utilizare a dezinfectantelor în funcţie de tipul de risc infecţios, identificat pentru fiecare secţie. Nu sunt stabilite şi cunoscute proceduri clare de asepsie (nu există controlul calităţii apei sterile utilizate), sunt discontinuităţi în aprovizionarea cu dezinfectante pentru spălatul chirurgical al mâinilor", se mai arată în raprotul comisiei de anchetă, citat de Mediafax.

Doi medici, acelaşi anestezist

Potrivit rezultatelor anchetei, cele două paciente au suportat intervenţii chirurgicale minore, dar manopere diferite, efectuate în aceeaşi secţie, la un interval de 30 de minute una de cealaltă.

"Intervenţiile au fost efectuate de către doi medici curanţi diferiţi, cu acelaşi medic anestezist (...). Anestezia a fost realizată cu medicamente şi asociaţii medicamentoase perfuzabile, parţial diferite ca asociere şi doză", a mai precizat ministrul Sănătăţii.



Raportul comisiei de evaluare urmează să fie trimis la Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află unitatea spitalicească, precum şi la Colegiul Medicilor din România.

Evaluarea vine după ce două paciente au contractat o infecţie puternică în urma unei intervenţii chirurgicale şi au ajuns în stare gravă la Spitalul Municipal din Bucureşti. În prezent, starea de sănătate a Ameliei Antoniu s-a îmbunătăţit şi ar putea fi mutată de la Terapie Intensivă. Cealaltă pacientă, Alice Preda se află, însă, în continuare în comă indusă.

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anunţat, joi, că va verifica achiziţiile de medicamente şi produse medicale din toate spitalele, în special în unităţile CFR. Decizia este consecinţa scandalului de la Spitalul CF2.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cseke Attila ancheta spital
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close