Antena 3 CNN Actualitate Anchetă de proporții la spitalul din Neamț: procurorii de caz sunt cei care s-au ocupat de dosarele Colectiv si Maternitatea Giulești

Anchetă de proporții la spitalul din Neamț: procurorii de caz sunt cei care s-au ocupat de dosarele Colectiv si Maternitatea Giulești

Parchetul General a preluat deja ancheta în cazul tragediei de la Neamț. Marius Iacob, procurorul care a instrumentat dosarul incendiului de la maternitatea Giulești, va prelua cercetările de la procurorii din Neamț chiar la fața locului. Și va face echipa cu anchetatorul care s-a ocupat de dosarul Colectiv, Eduard Mihai Ilie.

Anchetă de proporții la spitalul din Neamț: procurorii de caz sunt cei care s-au ocupat de dosarele Colectiv si Maternitatea Giulești
de Mia Lungu    |    15 Noi 2020   •   09:00

La București, Șeful DSU, Raed Arafat a condus celula de criză, alături de Premierul Ludovic Orban. Momentan, nimeni nu spune de la ce a pornit incediul de sâmbătă seara, de la Spitalul din Neamț, însă pe surse se vorbește despre o supraîncărcare a sistemului instalației electrice. Flăcările ar fi fost amplificate de instalațiile de oxigen, existente în toate saloanele de Terapie Intensivă.

"Au fost desemenati cei doi procurori din cadrul Parchetului General, care se deplasează la fața locului. Sunt sprijiniți de polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Institutului Național de Criminalistică. Colegii mei de la Inspectoratul de Poliție Neamț au informat familiile celor 10 victime și, în același timp, familiile celor 6 pacienți care au fost deplasați către Iași", a declarat sâmbătă noaptea Bogdan Despescu, secretar de stat M.A.I.

"Există o a doua echipă, care va verifica autorizațiile și dacă spitalul a făcut orice modificări care necesitau autorizații. Spitalul fiind vechi, el a avut doar 2 autorizații pe 2 secții care au avut modificări în ultimii ani. Dacă nu s-au produs modificări nu trebuia să ceară conform legii, din ce știu. Dar dacă s-au produs modificări și nu au cerut, atunci este alt lucru. Și aici, echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru și va veni cu concluziile.", a declarat Raed Arafat, Șeful DSU, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Președintele Colegiului Medicilor din Neamț: "Acolo a fost un scurtcircuit"

"Va dați seama că, cu aceste aparate de respirat, s-au încărcat liniile electrice. Pentru că ele erau probabil calculate pentru o anumită intensitate. Dar noi avem și tehniceni acolo la spital. Spitalul nu este format numai din medici. Trebuiau să prevadă în cazul acesta dacă instalațiile duc intensitatea la care este solicitata linia, sau nu." , a spus Dr. Koszeghi Iosif, Președintele Colegiului Mediciclor din Neamț, în direct la Antena3.

Între timp, procurorii au deschis un dosar penal in rem (pentru fapte), pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

Bilanţul provizoriu al tragediei: 10 morţi şi 6 răniţi

Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a ajuns, sâmbătă noaptea, la Piatra Neamț pentru evaluarea situației create după incendiul în care au murit 10 persoane.

Inițial, au fost șapte decese dar încă trei pacienți, aflați în salonul care a luat foc, au murit.

×
Subiecte în articol: incendiu Neamț incendiu ATI
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close