Antena 3 CNN Actualitate Armele cu inteligenţă artificială decid cine moare şi cine trăieşte în război 

Armele cu inteligenţă artificială decid cine moare şi cine trăieşte în război 

Folosirea sistemelor de inteligenţă artificială (IA) care iau decizia cine trăieşte şi cine moare schimbă complet întregul cadru pe care se bazează războiul.

Armele cu inteligenţă artificială decid cine moare şi cine trăieşte în război 
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   15:45

Pe măsură ce AI redefineşte lumea, apare un nou tip de război şi îl vedem cum ia naştere pe câmpurile de luptă din Ucraina.  

Cum super-puterile se bat pentru supremaţia în IA, mulţi experţi se tem că gonim spre o cursă de neoprit a înarmării: "Cel mai negru scenariu este acela unde războiul este accelerat către un punct unde nimeni nu mai poate controla ceea ce se întâmplă. Este prea târziu pentru a mai ţine în frâu ascensiunea inteligenţei artificiale?".

Palantir – Această companie americană de tehnologie susţine că IA deţinută de ei este creierul digital al sistemului de ţintire al Ucrainei. 

Palantir a fost co-finanţată de miliardarul Peter Theil la începutul războiului din Irak şi acţionează îndeaproape cu armata americană, folosind date şi IA pentru a localiza ţintele. Acum au dat publicităţii detalii despre noua lor generaţie de platformă pentru IA. 

AIP dezlănţuie puterea modulelor lingvistice vaste şi al IA de ultimă oră pentru organizaţiile de apărare şi militare. Ei spun că acest instrument va fi ca un chabot militar care oferă comandanţilor sfaturi strategice în timp real din simple inputuri. Sistemul IA va analiza un câmp de luptă şi va oferi opţiuni pentru cel mai bun plan de atac bazându-se pe date. 

Deci, deciziile critice care în trecut poate ar fi durat ore întregi, acum pot fi luate în câteva minute.

Compania afirmă că sistemele sale vor acţiona etic şi în limitele legii, vor necesita monitorizare umană şi, crucial, nu vor putea efectua un atac în mod independent. 

Tehnologia pentru a construi arme complet autonome deja există, iar pentru că viteza este un factor decisiv în bătălie, unii se tem că platforme precum AIP sunt un alt pas înainte spre a face din aceste maşinării factorii de decizie finali în război.

CEO-ul Palantir spune că Occidentul riscă să rămână în urma rivalilor dacă nu vor supraîncărca investiţiile în inteligenţa artificială.

Cu toate acestea, nu toată lumea este convinsă de asta. De asemenea, există dubii dacă aceste sisteme de ultimă oră pot livra în toiul haosului şi confuziei din timpul luptei. 

Sub efectele vizuale ingenioase şi PR, în centrul oricărui model de IA stau datele. Şi fără destule date corecte, sistemele IA comit erori.

Cererea pentru sisteme de IA şi mai puternice a determinat creşterea preţului acţiunilor Palantir. Iar ei nu sunt singurii.

Se proiectează ca inteligenţa artificială să adauge trilioane de dolari în economia globală în numai câţiva ani. Nicio ţară nu vrea să rămână în urmă.

Comisia Americană pentru Securitatea Naţională a transmis armatei să investească zeci de miliarde de dolari în IA. 

China şi-a pus la punct planul de a fi lider mondial în inteligenţa artificială până în anul 2030. 

Vladimir Puțin a spus că oricine câştigă monopolul în IA va deveni „conducătorul lumii”.

Deci este prea târziu pentru a evita angajarea într-un conflict al inteligenţei artificiale?

De ani de zile oamenii de ştiinţă şi lideri din tehnologie au avertizat cu privire la pericolele care vin odată cu IA şi armele autonome, iar UN a încercat să ajungă la un acord comun între membri cu privire la reglementarea aşa-zişilor roboţi ucigaşi, dar fără succes până acum.

Însă, cu un val de noi instrumente putrenice IA lansate recent, legiuitorii internaţionali se chinuie acum pentru a pune la punct limite.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close