Antena 3 CNN Actualitate ARPIM: Din cele 64 de medicamente introduse în UE din 2007, niciunul nu se regăseşte în România

ARPIM: Din cele 64 de medicamente introduse în UE din 2007, niciunul nu se regăseşte în România

ARPIM: Din cele 64 de medicamente introduse în UE din 2007, niciunul nu se regăseşte în România
Sursa foto: Foto: longtermcare.inhealthcare.com
22 Mar 2013   •   08:45

Dintre cele 64 de medicamente aprobate în Uniunea Europeană din 2007, niciunul nu se regăseşte în România, în timp ce pe piaţa din Bulgaria au pătruns jumătate dintre acestea, a arătat preşedintele ARPIM, Makis Papataxiarchis, joi, la conferinţa Mediafax Talks.
   
Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Makis Papataxiarchis, s-a numărat, joi, printre participanţii la conferinţa MEDIAFAX Talks cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014".
   
În prezentarea sa, Papataxiarchis a arătat că niciunul dintre cele 64 de medicamente introduse pe piaţa UE din 2007 nu se regăseşte în România, în timp ce în Bulgaria se găsesc 50 la sută dintre ele, în Slovacia, 88 la sută, iar în Germania, 91 la sută.
   
Totodată, în România se aşteaptă compensarea pentru 140 de medicamente.
   
Potrivit preşedintelui ARPIM, testarea de noi medicamente pentru tratarea unor boli dificile reprezintă o şansă pentru pacienţi, însă, în România, au avut loc anul trecut doar 273 de studii clinice, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate din SUA. În Germania, au avut loc, în schimb, 6.300 de studii clinice, iar în Franţa, 5.800, potrivit sursei citate.
   
Papataxiarchis a mai prezentat şi o situaţie a alocărilor bugetare pentru Sănătate şi Educaţie în diferite ţări est-europene, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional din ianuarie 2013.
   
România se află pe ultimul loc, cu 3,6 la sută din PIB alocat Sănătăţii şi 3,4 la sută - Educaţiei. Prin comparaţie, în Bulgaria, se alocă 4,5 la sută Sănătăţii şi 3,5 la sută Educaţiei, în Cehia - 7,5 la sută Sănătăţii şi 4,5 Educaţiei, în Ungaria - 5,1 la sută Sănătăţii şi 5,6 la sută Educaţiei, media europeană fiind de 7,5 la sută pentru Sănătate şi, respectiv, 5,5 la sută pentru Educaţie.
   
La conferinţa cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014", organizată de agenţia de presă Mediafax în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, au fost dezbătute noutăţile în reforma sistemului sanitar împreună cu ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi cu Theodor Alexandrescu - CEO Allico Asigurări,  Efthymios (Makis) Papataxiarchis - preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dragoş Damian - preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Adrian Pană - secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Iulian Petre - vicepreşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) şi un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).


×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close