Antena 3 CNN Actualitate Asfaltul cu plastic reciclat, mai durabil cu 30% decât cel clasic, a primit brevetul OSIM

Asfaltul cu plastic reciclat, mai durabil cu 30% decât cel clasic, a primit brevetul OSIM

Profesorii de la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi au primit, după o muncă de cercetare de cinci ani, brevetul OSIM pentru asfaltul cu plastic reciclat, un material cu 30% mai durabil decât cel clasic.

Asfaltul cu plastic reciclat, mai durabil cu 30% decât cel clasic, a primit brevetul OSIM
Sursa foto: Universitatea Dunărea de Jos Galaţi
de Georgiana Adam    |    14 Mar 2023   •   11:53

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis brevetul pentru mixtura de asfalt, fabricată din plastic reciclat și deșeuri navale (grit). Invenţia aparţine cercetătorilor Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Cei care au muncit timp de cinci ani pentru a inventa noul tip de asfalt sunt profesorii Universităţii Dunărea de Jos, Daniela Buruiană, Viorica Ghişman, Puiu Lucian Georgescu, Bogdan Carp (şeful Serviciului Rutier Galaţi) şi Cistian Stăncic (proprietarul Tancrad Galaţi), potrivit adevarul.ro.

Astfel, cercetătorii au reuşit să integreze şi să dezvolte o tehnologie de includere a microplasticului în mixturi asfaltice şi au crescut elasticitatea şi rezistenţa asfaltului la diferenţele de temperatură iarnă-vară.

Specialiştii spun că acest tip de asfalt cu plastic reciclat este mai ieftin decât cel clasic şi aduce o creştere a duratei de viaţă cu aproximativ 30%.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close