Antena 3 CNN Actualitate Au trecut 413 ani de când domnitorul Mihai Viteazul intra în Alba Iulia. Momentul a fost marcat în Sfântu Gheorghe

Au trecut 413 ani de când domnitorul Mihai Viteazul intra în Alba Iulia. Momentul a fost marcat în Sfântu Gheorghe

Au trecut 413 ani de când domnitorul Mihai Viteazul intra în Alba Iulia. Momentul a fost marcat în Sfântu Gheorghe
Sursa foto: Foto: Mediafax
28 Oct 2012   •   19:29

Zeci de oameni din municipiul Sfântu Gheorghe au participat duminică la o sărbătoare dedicată împlinirii a 413 ani de la intrarea domnitorului Mihai Viteazul în Alba Iulia şi realizarea primei Uniri a ţărilor Române.
   
Manifestarea a fost organizată de Fundaţia culturală 'Mihai Viteazul' şi a avut loc în faţa statuii domnitorului din centrul municipiului.
   
Preşedinta fundaţiei, Maria Peligrad, a subliniat că acesta este cel de-al 23-lea an consecutiv în care membrii micii comunităţi româneşti din Sfântu Gheorghe marchează momentul istoric petrecut pe 1 noiembrie 1599 când Mihai Viteazul şi-a făcut intrarea triumfală în Alba Iulia ca domnitor al Transilvaniei, după victoria de la ªelimbăr, deschizând calea spre prima Unire a celor trei ţări române.
   
'Am dorit să aducem un omagiu marelui voievod Mihai Viteazul, patronul spiritual al fundaţiei, personalităţii sale dârze, viteze, eroice şi pline de jertfă de sine pentru ţara şi poporul său, care a trezit iubirea şi respectul creştinilor şi teama vrăjmaşilor. (...) Privind cu respect trecutul neamului ne străduim ca prin prezent să clădim viitorul, să semănăm şi să cultivăm dragostea de neam şi ţară', a declarat Maria Peligrad.
   
La orele amiezii, Piaţa 'Mihai Viteazul' a răsunat de cântece populare şi patriotice interpretate de elevi de la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul', precum şi de câţiva tineri solişti din Sfântu Gheorghe şi Covasna, printre care Alexandru Baciu, Alexandra Bârlă, Ana-Maria şi Ioan Laurenţiu Săndulea. Ansamblul de tradiţii populare din Vâlcele a prezentat o suită de dansuri tradiţionale, iar adunarea s-a încheiat cu o horă a Unirii în care s-au prin toţi cei prezenţi.
   
În continuarea manifestărilor organizate de fundaţia 'Mihai Viteazul', săptămâna viitoare la Centrul Ecleziastic de Documentare 'Nicoale Colan' din Sfântu Gheorghe vor avea loc o serie de reuniuni şi conferinţe pe teme legate de trecutul şi viitorul naţiunii române si lansări de carte. Printre invitaţi se numără dr. Constantin Secară, cercetător ştiinţific la Institutul de etnografie şi folclor 'C-tin Brăiloiu' al Academiei Române, care va prezenta studiul intitulat 'Destrămarea iluziilor. De ce modelul multicultural din Tirolul de sud, Italia, nu este aplicabil în sud-estul Transilvaniei'.

×
Subiecte în articol: Mihai Viteazul sfantu gheorghe municipiu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close