Antena 3 CNN Actualitate Florian Coldea: "Am făcut din SRI o instituție modernă. Am servit statul vertical"

Florian Coldea: "Am făcut din SRI o instituție modernă. Am servit statul vertical"

Florian Coldea: "Am făcut din SRI o instituție modernă. Am servit statul vertical"
13 Mar 2018   •   19:19

Florian Coldea a făcut o serie de declarații în direct, în urma audierilor în Comisia de Control a SRI. 

"Bună seara, vă mulțumesc pentru așteptare. Consider că e important să vă ofer o declarație de presă. Nu consider că e momentul să facem o conferință de presă pentru că audierile vor continua. Eu cred că am reușit să atingem toate subiectele. Unele dintre ele au fost deja vehiculate în spațiul public. Cred că am oferit răspuns în mod proactiv la toate întrebările de pe listă, dar și la altele suplimentare care au apărut în cadrul discuției", a spus Coldea. 

"Răspunsurile s-au referit la o serie de chestiuni.. acuzații vechiculate în spațiul public ale unor foști sau actuali beneficiari și parteneri instituționali, ale unor jurnaliști și oameni de media care ne acuză astăzi, dar și ale unor foști colaboratori din cadrul instituției. Am explicat în detaliu care sunt procedurile și modul de relaționare cu toate aceste categorii de interlocutori cu care conducerea instituției a interacționat, atât formal, cât și informal, dar strict în limitele și spiritul legii și a regulamentelor militare", a continuat Coldea. 

"Pot să vă spun că a fost abordat și subiectul protocoalelor de cooperare, care au făcut deja obiectul verificării comisiei, la care membrii comisiei au deja acces și care, din punctul meu de vedere, dincolo de faptul că se înscriu în limita legii, au caracter tehnic și limitativ. Tocmai pentru a ne asigura de legalitatea cooperării, respectiv pentru a reîntâmpina eventuale excese ale instituțiilor implicate. Aș vrea să nu uităm că practica ne-a dovedit faptul că folosind aceste protocoale am prevenit și contrcarat riscul la nivelul României. Ne-am realizat misiunea serviciului, reușind să trecem neafectați de un fenomen terorist cu valențe globale de care puține țări au scăpat neafectate, să facem față, să gestionăm problemele de spionaj din vecinătatea estică în condițiile în care numeroase țări au fost grav afectate. Prin aceasta am contribuit constructiv ca România să fie catalogată ca țară sigură. Siguranța României, așa cum o resimt cetățenii ei astăzi, nu este un dat, ci e rezultatul unor eforturi instituționale și ale unor sacrificii individuale și personale", a mai spus Florian Coldea. 

"S-a discutat și despre sintagmele cu care astăzi este redefinit statul de către unele voci. Am precizat și faptul că eu nu înțeleg această sintagmă, dar mă pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit puternic și protectiv în slujba României. Nu a participat doar instituția noastră, ci și alte instituții și persoane care îl redefinesc astăzi". 

"Deși înțeleg atracția pentru mister, povești cu spioni și contraspioni și conspirații, precum și frustrarea unora și nevoia de a inventa și alte vinovății, aceste demersuri, care observăm că merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme într-o adevărată vânătoare de vrăjitoare care afectează instituțiile fundamentale ale statului român". 

×
Subiecte în articol: Coldea parlament
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close