Antena 3 CNN Actualitate Avertisment pentru turiști! E risc mare de avalanșă la munte

Avertisment pentru turiști! E risc mare de avalanșă la munte

Meteorologii anunţă existenţa unui risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Rodnei şi în Călimani – Bistriţei – Ceahlău.

Avertisment pentru turiști! E risc mare de avalanșă la munte
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Feb 2023   •   22:31

În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este unul însemnat, fiind cotat cu trei pe o scară de la unu la cinci.

Potrivit buletinului nivometeorologic publicat duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie, până luni seară, la ora 20:00, este risc cotat cu patru din cinci de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Rodnei. 
 
"La peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au semnalat ninsori ce au depăşit pe alocuri 30 l/mp şi care au depus local un strat însemnat de zăpadă, iar în perioada următoare se va depune un nou strat consistent de zăpadă proaspătă. Acest ultim strat s-a depus peste un strat mai vechi, de 30-40 cm, cu rezistenţă relativ redusă şi coeziune slabă între cristale. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt troiene şi depozite însemnate. În zona crestelor sunt formate cornişe şi numeroase plăci de vânt.

Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat şi întărit. Pe pantele suficient de înclinate şi pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă, se pot declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin alunecarea stratului puţin rezistent de la suprafaţă sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici ale stratului", transmite ANM.

Citiţi şi: Turiști blocați la Bâlea Lac după ce telecabina a fost oprită din cauza vântului puternic
 
Conform buletinului, se pot produce, chiar şi spontan, avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari la peste 1500 m, prin alunecarea stratului care se va depune sau a celui cu rezistenţă redusă existent deja, peste straturile mai dure şi mai vechi de la bază, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.
 
Risc de avalanşă, cotat cu trei din cinci, există şi în Masivul Bucegi, Munţii Vlădeasa, Muntele Mare, Munţii Făgăraş, Munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu.

×
Subiecte în articol: avalansa risc munte
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close