Antena 3 CNN Actualitate Av. Adrian Cuculis, sfaturi utile privind contractele de energie electrică: "Aceste oferte mi se par mincinoase"

Av. Adrian Cuculis, sfaturi utile privind contractele de energie electrică: "Aceste oferte mi se par mincinoase"

Avocatul Adrian Cuculis a explicat ce trebuie să facem dacă primim contracte de furnizare a energiei electrice cu preturi mai mare decât cele plafonate conform legii. Iată la ce să fim atenți.

Av. Adrian Cuculis, sfaturi utile privind contractele de energie electrică: "Aceste oferte mi se par mincinoase"
Sursa foto: Captură video Antena 3
de Claudia Popovici    |    12 Dec 2022   •   18:37

Începe calvarul pentru românii care trebuie să demonstreze că trebuie să primească reducerea  la factura la energie electrică.

Cei care au de la trei copii în sus, familiile monoparentale, trebuie să meargă la furnizorii de energie să facă tot felul de declarații pe propria răspundere pentru a primi această reducere.

"Această modificare la Ordonanța 119 prevede faptul că acele familii unde sunt cel puțin 3 copii care urmează o formă de învățământ au dreptul să beneficieze de prețul de 0,68 de lei pe kilowatt oră la fel și acele gospodării unde un singur părinte crește cel puțin un copil.

Cei care doresc să beneficieze de această prevedere trebuie să depună o cerere și o declarație pe proprie răspundere la furnizorul cu care au contract.

Nu există un termen, dar este foarte clar scris în lege că  acest preț de 0,68 de bani pe kilowatt se va aplica începând cu următoarea lună în care se depun cererile și declarațiile", a spus vicepreşedintele ANRE. 

Pe de altă parte, românii primesc în continuare contracte, oferte de contract de 4 lei 5 lei pe kilowatt şi sunt somați să dea un răspuns pănă pe 31 decembrie 2022.

Întrebat despre aceste situaţii, avocatul Adrian Cuculis a spus: 

"Sunt 2 chestiuni diferite aici. Părerea mea este că se încearcă cumva forțarea aceasta pentru a prinde cât mai mulți clienți înainte de 1 ianuarie 2023 cu noile prețuri pe care le prezintă.

Până acum am văzut și prețuri de 11 lei 12 lei pe kilowatt oră. Încă o chestiune interesantă din punctul meu de vedere.

"Birocrația încă o dată ne omoară și ne doboară pe cealaltă parte"

Cum dumnezeului în 2022 încă să ceri declarații pe propria răspundere, că ar trebui să existe o conectivitate între bazele de date de la primărie. Birocrația încă o dată ne omoară și ne doboară pe cealaltă parte.

O să vedem niște situații absolut halucinante. Cei care au împlinit 18 ani, cei care practic nu se mai încadrează pe situația aceasta, bineînțeles că românii nu vor ști că trebuie să meargă mai departe și trebuie să îi anunțe pe furnizorii de energie electrică.

Stai puțin, că fiul sau fiica a împlinit deja 11 ani și atunci nu se mai aplică și o să vedeți și dosare penale deschise pe subiectul acesta, pentru că declarația respectivă bineînțeles că este una pe propria răspundere și s-ar putea să vedem o situație absolut aberantă", a explicat avocatul Adrian Cuculis. 

Ce trebuie să facem dacă primim în aceste zile oferte de la furnizori?

"Sunt mai multe situații aici. Nici măcar ordonanțele care au fost date, cele 4 ordonanțe nu au fost respectate, dar mai cu seamă contractele semnate cu consumatorii nici ele nu au fost actualizate și nu au fost aplicate în programele informatice ale furnizorilor de energie electrică.

Nu e necesar să semnăm un nou contract pe un an de zile, este suficient să semnăm un contract pe o lună de zile. Nu se poate să te someze. 

Ai un termen legal de 30 de zile, timp în care te poți gândi, poți să analizezi contractul și, mai mult decât atât, nu este suficient să-ți pună la dispoziție doar acea ofertă unde plătești 3 lei 4 lei sau 5 lei, ci trebuie să-ți pună în ansamblul său contractul de furnizarea energiei electrice, pentru a avea timp să te gândești cu privire la ce vei face pe viitor.

"Nu se poate să te someze. Ai un termen legal de 30 de zile"

Și atunci, dacă ei tot vor să forțeze nota cu treaba asta, ai 3 zile la dispoziție.

Există o lege a protecției consumatorului care în antagonism cu ceea ce s-a întâmplat la ultima ordonanță, unde practic consumatorii nu prea mai sunt consumatori, pentru că ei stau cel mai prost din toată ordonanța respectivă și să uzăm de această ordonanță care ne permite până la urmă 30 de zile să analizăm contractul și ulterior să le dăm răspunsurile furnizorilor. 

"Cei care au contractele în desfășurare nu au niciun fel de obligație"

Cei care au contractele în desfășurare nu au niciun fel de obligație. Dar contractul meu, să spunem așa, expiră anul viitor și el se prelungește mod tacit, pur și simplu, prin plata facturilor nu au niciun fel de obligație să semneze nici pe 4 nici pe 5 lei.

"Aceste oferte, după părerea mea, sunt absolut mincinoase"

Dar părerea mea este că cel mai grav lucru dintre toate lucrurile acestea, este că statul, adică tot noi o să trebuiască să decontăm, de fapt, aceste cumva forțări, ale legii de la 1,3 lei la 6 lei și nu există, de fapt, implementată o restricție cu privire la aceste oferte, care, după părerea mea, sunt absolut mincinoase.

Deci să uziteze de dreptul lor de a verifica contractul acesta termen de 30 de zile. Ulterior ne mai dăm seama dacă vrem să semnăm cu ei sau poate, cine știe, schimbăm furnizorul", a recomandat avocatul Adrian Cuculis în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close