Antena 3 CNN Actualitate B-52, bombardierul strategic american care a supraviețuit Războiului Rece, a sosit pentru prima dată în România

B-52, bombardierul strategic american care a supraviețuit Războiului Rece, a sosit pentru prima dată în România

Laurențiu Rădulescu
3 minute de citit Publicat la 11:02 23 Iul 2024 Modificat la 12:54 23 Iul 2024
radulescu optimized
Bombardier B-52 la Baza Kogălniceanu. Sursă foto: Laurențiu Rădulescu / Antena 3 CNN

Două bombardiere strategice americane de tip B-52 participă pentru prima dată la exerciții militare în România.

Masivele aparate au sosit la baza de la Mihail Kogălniceanu pentru simularea unor misiuni de luptă deasupra Mării Negre.

La exerciții, care au loc în spațiul aerian internațional, vor participa și alte zeci de aeronave de luptă ale aliaților NATO.

Momentul coincide cu încheierea misiunii de sprijin a peste 350 de piloți și personal aeronautic din Finlanda și Marea Britanie, care au fost desfășurați la baza militară din județul Constanța.

"Vorbim despre 260 de piloți și personal tehnic, veniți din Marea Britanie, alături de șapte aeronave Eurofighter Typhoon, care au sosit în urmă cu câteva luni aici, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. 

În această dimineață, înainte de ceremonia care a fost pregătită aici, a avut loc un zbor efectuat de un aparat F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române împreună cu un Eurofighter Typhoon și un aparat F-18, care aparține finlandezilor. A fost un survol care simbolizează, până la urmă, această cooperare între forțele militare aliate pentru apărarea cerului României. 

În spatele meu, puteți vedea câteva dintre elicopterele de luptă americane staționate la Mihail Kogălniceanu și merită precizat faptul că SUA vor ca, până în anul 2030, această bază NATO să devină cea mai mare din Europa.

Tot aici se află două bombardiere de tip B-52, care au ajuns în țara noastră în urmă de două cu două zile. Au ajuns cu ceva emoții, ținând cont că, în zborul lor spre România, aceste aeronave au fost interceptate de două avioane de luptă rusești deasupra Mării Barents", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

B-52, un bombardier strategic extrem de longeviv

Boeing B-52 Stratofortress este un bombardier strategic propulsat de motoare cu reacție, subsonic, cu rază lungă de acțiune.

Aeronava cu o greutate maximă la decolare de peste 220 de tone măsoară circa 50 de metri în lungime și are o anvergură de peste 56 de metri.

A fost proiectată și construită de compania Boeing, care ulterior a asigurat mentenanța și îmbunătățirile.

Bombardierul este folosit de Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din anii '50 ai secolului trecut. A rămas în uz datorită capacităților bune de operare la viteze subsonice și a costurilor relativ scăzute de operare.

Este pilotat de un echipaj de cinci persoane: pilot, copilot, operator al sistemelor de armament, navigator și responsabil cu dispozitive de război electronic.

Poate transporta până la 32 de tone de armament, inclusiv bombe nucleare. 

Viteza maximă este de 1050 de kilometri pe oră, iar cea de croazieră, 819 kilometri pe oră. Plafonul operațional este de 15.000 de metri, iar raza de acțiune în luptă, de 14.200 de kilometri.

A fost utilizat în teatrele moderne de operațiuni, însă doar cu armament convențional.

×
x close