Antena 3 CNN Actualitate Banca Mondială: Tinerii din România nu au şanse egale de a urma o facultate

Banca Mondială: Tinerii din România nu au şanse egale de a urma o facultate

Banca Mondială: Tinerii din România nu au şanse egale de a urma o facultate
30 Dec 2008   •   16:38

Tinerii din România nu au şanse egale pentru a urma o facultate. Iar atunci când o fac, sunt nevoiţi să suporte costuri uriase. Cel puţin acestea sunt concluziile unui studiu al Băncii Mondiale, care critică statul român pentru subfinanţarea învăţământului superior.
Studentul român este obligat să plătească anual între 900 şi 3500 de euro pentru cărţi, masă, transport şi alte cheltuieli personale. Potrivit ziariştilor de la Gândul, care citează un studiu al Băncii Mondiale, media costului total pe an pentru studenţi variază între 10 şi 30 la sută din Produsul Intern Brut.
Cei mai avantajaţi sunt tinerii care locuiesc cu familia în timpul facultăţi, pentru că nu mai cheltuie bani pentru cazare. În schimb, studenţii care stau în campusurile universitare plătesc anual pe chirie circa 1700 de euro.
Costurile cele mai mari pentru întreţinere le suportă însă tinerii care ocupă locuri cu taxă şi nu beneficiază nici de cazare în căminele studenţeşti. Paradoxal, studenţii facultăţilor private cheltuie mult mai puţin pentru a se întreţine decât colegii lor de la stat.
Concluzia Băncii Mondiale este că tinerii din România nu au şanse egale să urmeze o facultate. Din acest motiv, majoritatea studenţilor provin din medii înstărite şi urbane.
Potrivit studiului, aproape jumătate din tinerii cu vârste între 24 şi 29 de ani, ce se bucură de o situaţie financiară foarte bună, a absolvit o formă de învăţământ superior.
Procentul celor proveniţi din medii defavorizate este doar de aproximativ 5%.De vină pentru această situaţie ar fi statul, care nu finanţează suficient învăţământul superior. Cu doar 0,8 la sută din PIB alocat facultăţilor, România se plasează în coada clasamentului ţărilor europene.
Asta, în condiţiile în care recomandările comunitare spun că învăţământul superior ar trebui să primească cel puţin două procente din PIB.
Antena 3

×
Subiecte în articol: banca mondiala
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close