Antena 3 CNN Actualitate Banii ONG-urilor ar putea fi controlați de Fisc

Banii ONG-urilor ar putea fi controlați de Fisc

Banii ONG-urilor ar putea fi controlați de Fisc
24 Aug 2018   •   16:14

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va înfiinţa o structură de control care va verifica utilizarea sumelor acordate prin acţiuni de sponsorizare şi mecenat şi modul de folosire a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor non-profit, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat de instituţie. 

Finanţele vor controla, de asemenea, şi modul în care beneficiarii sumelor redirecţionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice respectă utilizarea sumelor primite. 

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, la nivelul MFP şi al instituţiilor subordonate acestuia nu se cunosc beneficiarii acţiunilor de mecenat şi/sau sponsorizare şi nici nu există o structură abilitată care să verifice modul în care sunt cheltuite fondurile de către beneficiari. 

Documentul citat arată că, în anul 2015, fundaţiile şi asociaţiile non-profit au încasat peste 696 milioane de din impozitul pe profit redirecţionat, însă nu există certitudinea privind legalitatea cheltuirii acesteia conform scopului declarat. 

De asemenea, tot în anul 2015, au fost finanţate 27.955 de organizaţii non-profit cu o sumă care a depăşit 138 milioane de lei prin redirecţionarea, de către persoanele fizice, a unui procent de 2% din impozitul pe venit. Numărul entităţilor care au primit sume mai mari de 100.000 de lei este de 89, dintre care 14 au fost finanţate cu sume cuprinse între 500.000 de lei şi 4 milioane de lei. 

"În ambele situaţii s-a constatat că la nivelul MFP nu a fost identificată nici o structură abilitată de lege care să efectueze controlul modului în care sunt cheltuite fondurile publice primite de către beneficiari. Acest lucru a fost posibil în condiţiile în care în prezent legislaţia în vigoare nu face trimitere la modul în care poate fi verificat cheltuirea acestor resurse şi nu indică instituţia/instituţiile cu atribuţii în acest sens", subliniază Ministerul Finanţelor. 

În acest context, autorităţile menţionează că desemnarea unei structuri de control din cadrul Ministerului Finanţelor Publice care să verifice destinaţia sumelor acordate prin sponsorizări va reduce riscul fraudării bugetului de stat, şi implicit al scăderii cheltuielilor bugetare.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close