Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, la finalul Consiliului European: România participă cu personal la misiunea OSCE din Ucraina

Băsescu, la finalul Consiliului European: România participă cu personal la misiunea OSCE din Ucraina

Băsescu, la finalul Consiliului European: România participă cu personal la misiunea OSCE din Ucraina
06 Mar 2014   •   21:26

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după Consiliul European de la Bruxelles, că România are un rol în rezolvarea situaţiei din Ucraina, în acest sens aprobând în timpul Consiliului participarea cu personal la misiunea OSCE din Crimeea.
   
"În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdată, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat că suntem buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina şi avem şi 400.000 de vorbitori de limbă română în Ucraina şi 650 de kilometri de frontieră", a spus Băsescu, citat de Mediafax.
   
Şeful statului a mai ţinut să arate că în intervenţia avută în cadrul Consiliului a subliniat faptul că un mare avantaj al României este că nu este dependentă de gazul rusesc, iar cei 20% pe care îi importăm îi putem substitui în orice moment din altă parte.
   
"Am subliniat faptul că România nu are contracte de armament, nu are interese economice majore în relaţia cu Federaţia Rusă, deci suntem o ţară care putem avea oricând o poziţie echilibrată, şi din punctul de vedere al independenţei energetice, şi al exportului de armament şi din punct de vedere cultural, ceea ce nu e puţin lucru", a menţionat el.
   
Despre protejarea drepturilor minorităţilor, Traian Băsescu a declarat că, în discuţia care a avut loc în prezenţa premierului Ucrainei, i-a cerut în mod expres nu numai să se ştie că legea este la promulgare dar nu o promulgă preşedintele interimar, dar şi trimiterea ei la Parlament şi anularea ei.
  
"Argumentul a fost că Ucraina are nevoie acum de un guvern care să fie mamă şi tată pentru toţi cetăţenii ucraineni, fie ei ucraineni, ruşi, români, polonezi sau unguri. România are cea de-a doua minoritate, după cea rusă, deci ne interesează în cel mai înalt grad modul cum e tratată problema minorităţilor", a mai spus şeful statului.
   
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat şi faptul că "l-a atenţionat pe premierul ucrainean asupra faptului că acest dar minorităţile l-au primit de la Ianukovici şi ar fi regretabil ca minorităţile să se gândească că o putere democratică, proeropeană, le-a luat nişte drepturi pe care le-au avut din timpul lui Ianukovici".

Despre implicarea României în redresarea economică a Ucrainei, preşedintele Traian Băsescu a spus că ne vom implica în mod corelat cu partenerii europeni şi a menţionat că aceşti bani care se pun la dispoziţia Ucrainei reprezintă şi contribuţia României, pentru că este membru contributor, în BEI, BERD, Fondul Monetar Internaţional.
   
"Nu trebuie să mergem neapărat cu traista cu bani la Kiev, noi suntem un contributor important în aceste instituţii", a mai spus Traian Băsescu.
   
Despre implicarea României în acel mecanism al Comisiei de coordonare a unor finanţări din partea ţărilor membre, preşedintele Traian Băsescu a spus că "în momentul în care se va face o conferinţă a contributorilor pentru Ucraina, nu vom lipsi de acolo cu certitudine, dar să se organizeze".

Citeşte şi:

Basescu anunţă RIPOSTA DURĂ a UE la adresa Rusiei. Iată ce s-a hotărât în cadrul Consiliului European

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close