Antena 3 Actualitate Băsescu: MAI este singura instituţie care poate da cifra exactă a cetăţenilor cu drept de vot

Băsescu: MAI este singura instituţie care poate da cifra exactă a cetăţenilor cu drept de vot

de L.D.    |    31 Iul 2012   •   18:28
Băsescu: MAI este singura instituţie care poate da cifra exactă a cetăţenilor cu drept de vot
Sursa foto: Foto: Mediafax

Traian Băsescu, a declarat că singura instituţie a statului român care poate da cifra exactă a cetăţenilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi au drept de vot este MAI, iar INS doar stabileşte numărul populaţiei stabile de pe teritoriul României la un anumit moment, scrie Agerpres.
   
"Nu există altă instituţie care să dea României cifra exactă a populaţiei care a împlinit vârsta de 18 ani decât MAE. Asta e tot. (...) Eu vă spun ca om cu experienţă în stat de unde se iau cifrele reale", a spus Băsescu.
   
El a subliniat că Institutul Naţional de Statistică stabileşte numărul populaţiei stabile de pe teritoriul României, la momentul la care a fost efectuat recensământul, fără a avea decesele şi persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani după aceea.
   
El a adăugat că MAI este singura instituţie din România care are "evidenţa populaţiei majore la zi".

USL consideră că CC trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI, apreciind că o hotărâre a CC bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe "România ipotetică", şi nu pe "România reală", va adânci criza politică.
   
Listele electorale permanente sunt documente nominale care se întocmesc şi se actualizează de către DEPABD prin prelucrarea şi selectarea datelor privind cetăţenii cu drept de vot cuprinşi în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor.
   
Totodată, INS precizează că, începând cu anul 2007, şi cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul de vot în comuna, oraşul, municipiul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
   
INS, pornind de la datele recensământului populaţiei şi pe baza fenomenelor demografice (natalitatea şi mortalitatea) şi de migraţie internă şi migraţie externă (emigraţia şi imigraţia), calculează şi publică date privind populaţia stabilă la 1 ianuarie şi la 1 iulie ale fiecărui an.
   
Conform definiţiilor internaţionale, nu sunt cuprinşi în populaţia stabilă a ţării: cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecaţi în străinătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni: la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe o perioadă îndelungată); cetăţenii străini sau fără cetăţenie veniţi în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni (persoane temporar prezente).
 
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close