Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Nimeni nu le poate interzice romilor libera circulaţie cât timp sunt cetăţeni UE

Băsescu: Nimeni nu le poate interzice romilor libera circulaţie cât timp sunt cetăţeni UE

Băsescu: Nimeni nu le poate interzice romilor libera circulaţie cât timp sunt cetăţeni UE
Sursa foto: Foto: Mediafax
14 Sep 2012   •   19:57

Preşedintele Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că a discutat despre problema romilor cu comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, concluzia fiind aceea că trebuie avute în vedere soluţii la nivel european pentru că nimeni nu le poate interzice libera circulaţie cât timp sunt cetăţeni UE.
   
"Problema romilor a fost alt subiect discutat în mod deosebit cu comisarul Reding. E o problemă - şi noi, şi domnia sa, şi alte ţări îi dăm atenţie. Concluzia e că ne asumăm responsabilitatea pentru cetăţenii noştri, dar trebuie să avem în vedere lansarea unor soluţii la nivel european pentru că nimeni nu le poate interzice libera circulaţie cât timp sunt cetăţeni ai Uniunii Europene", a spus Băsescu, citat de Mediafax.
   
Preşedintele Băsescu declara joi, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, că va discuta acest subiect, la Bruxelles, cu comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding.
   
"Nu voi ezita să abordez în discuţiile cu doamna Reding, care de altfel a şi făcut o propunere, problema minorităţii romă. Doamna Reding a făcut o propunere pentru crearea unui grup de state interesate care să încerce să degaje soluţii la nivel european, teoria noastră veche de acum vreo patru ani, când această problemă devenise iarăşi stringentă, dar de data aceasta în Italia, şi anume să avem o proiecţie a rezolvării problemei minorităţii rome la nivel european; revine pe agendă", a declarat Băsescu.
   
El a arătat că, dacă în urmă cu patru ani propunerea venită de la Bucureşti nu s-a finalizat cu o politică europeană pentru minoritatea romă, de data aceasta ar putea avea şanse de reuşită deoarece iniţiativa vine şi de la comisarul european şi guvernul Franţei.
   
Băsescu a evidenţiat că problema romilor din Europa nu se va rezolva peste noapte sau "punându-i în avion", ci prin educaţie în primul rând, precum şi alte şanse de integrare socială.
  
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, miniştrilor francezi de Interne şi Afaceri Europene, Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve, veniţi în vizită în România, că Bucureştiul nu poate accepta formulări de genul "România e responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă".




×
Subiecte în articol: viviane reding
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close