Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: România nu mai este constrânsă de programele cu instituţiile internaţionale, dar are nevoie de FMI şi UE

Băsescu: România nu mai este constrânsă de programele cu instituţiile internaţionale, dar are nevoie de FMI şi UE

Băsescu: România nu mai este constrânsă de programele cu instituţiile internaţionale, dar are nevoie de FMI şi UE
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Apr 2013   •   20:34

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, după ieşirea din procedura de deficit excesiv, România nu mai este constrânsă de programele cu instituţiile internaţionale şi este liberă să opteze privind dezvoltarea. Şeful de stat a precizat însă că ţara noastră are nevoie de acordul cu FMI, UE şi BM pentru a nu pierde rata de cofinaţare de 85%.

"Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea aşa cum ne-o vedem, prin prisma finanţărilor pe care le avem de la Uniunea Europeană, prin prisma banilor pe care îi avem la dispoziţie de la Banca Europeană de Investiţii şi prin prisma resurselor bugetare. Deci, nu mai suntem constrânşi în programe ale instituţiilor financiare, ci suntem liberi să optăm pentru propria noastră dezvoltare", a afirmat Băsescu, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă această afirmaţie este una de renunţare la Acordul cu FMI, Băsescu a răspuns: "Dimpotrivă". Preşedintele a subliniat că acordul permite României să obţină o rată de cofinanţare de 85% din partea UE la proiectele cu fonduri europene, faţă de 75% cât este normalul pentru ţările UE care nu sunt în program cu Fondul.

"Când nu ai de luat bani, îţi fixezi programul în asistenţa FMI-ului. Eu vreau să rămânem în acord şi cu FMI-ul, vreau să rămânem în acord şi cu Uniunea Europeană, dintr-un motiv simplu: în primul rând, cât eşti în acord cu Uniunea Europeană, ai un top-up, deci un adaos, la suma cu care contribuie Uniunea Europeană la proiecte, de 10%. Una este să ai finanţat proiectul cu 85% de la Uniunea Europeană şi doar 15% să pui tu, şi alta să fie 75%. Deci, vreau să rămânem în program", a precizat Băsescu.

Şeful de stat a respins ideea că FMI a legat de mâini şi de picioare guvernele României din ultimii ani, afirmând că oficialii FMI sunt "cinstiţi" şi că povestea că ei au impus obiectivele de reforma este la fel cu cea cu "Băsescu şi flota", multe dintre aceste măsuri fiind cerute de fapt de el şi de către Guvernul Boc.

"Păi o să vă spun un lucru care o să vă şocheze. Nu o să îl credeţi, pentru că este la fel ca poveştile cu Băsescu cu flota, spre exemplu, nimeni nu îmi poate arăta unj act prin care am aprobat vânzarea unei nave dar toată lumea spune "acolo este flota". Cum la fel spune toată lumea "FMI vine şi impune programul". Nu. Şi eu vă fac demonstraţia că nu este aşa. Şi afirm public - ţineţi cont că se duce până la Washington în 30 de minute pe masă la FMI această declaraţie - vă afirm public că noi am cerut introducerea societăţilor în acordul cu FMI, noi am cerut ca în acordul cu FMI să avem introducerea managementului privat, ca o obligaţie", a declarat Băsescu.


 

×
Subiecte în articol: FMI UE banca mondiala
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close