Antena 3 CNN Actualitate Biblioteca Naţională: cărţi ţinute în subsoluri

Biblioteca Naţională: cărţi ţinute în subsoluri

Biblioteca Naţională: cărţi ţinute în subsoluri
11 Mar 2007   •   11:27

De douăzeci de ani soarta Bibliotecii Naţionale atârnă de un singur fir: sediul cel nou din Splaiul Unirii. Lucrările, începute în 1986, par să nu se mai termine. Ministerul Culturii promite să urgenteze restaurarea. Dincolo de eternele promisiuni, stă, însă, o realitate tristă: cărţile ţinute în condiţii jalnice. Milioane de cărţi sunt plimbate de zeci de ani din depozit în depozit. Sediile amenajate în clădiri stau să cadă. Cele mai multe sunt însemnate cu bulină roşie, ca şi cel de pe strada Academiei.

?Toate aceste sedii sunt fie în administrare, dar cerute, revendicate sau cu chirie la primărie. Conform legii va trebui să le retrocedăm, problema se pune: unde ne ducem? Nu există soluţie de rezervă, iar depozitele actuale funcţionează împotriva tuturor legilor. Majoritatea dintre ele sunt într-o stare deplorabilă ? , a declarat Maria Răducu, director la Biblioteca Naţională.

Cel mai mare depozit de cărţi se află la subsolul sediului central. În 2004, 6 milioane de cărţi de aici au fost duse în câteva încăperi ale sediului din Unirii, pentru că se începea o renovare. Lucrările însă au fost tărăgănate până când autorizaţia de construcţie a expirat şi depozitul a rămas cu lucrările la jumătate. Acum, nimeni nu mai mişcă nimic, iar vina se pasează dintr-o ogradă în alta. De la bibliotecă la ministerul Culturii şi... invers.

Observator

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close