Antena 3 CNN Actualitate Pericolul inteligenței artificiale în România! Ministrul Digitalizării anunță noi măsuri: ”Am vrut să fim printre primele stare care le implementează!”

Pericolul inteligenței artificiale în România! Ministrul Digitalizării anunță noi măsuri: ”Am vrut să fim printre primele stare care le implementează!”

Reguli noi în ceea ce privește inteligența artificială. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN ce înseamnă implementarea acestora în România.

de Laura Dinu    |    14 Mar 2024   •   15:59

În țara noastră au apărut, în ultima perioadă, o mulțime de filmulețe deep fake, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, iar victime au căzut politicieni sau persoane cunoscute, precum Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, sau Mugur Isărescu.

Ieri însă, Parlamentul European a adoptat legea privind inteligența artificială, cu 523 de voturi pentru, 46 împotrivă şi 49 de abțineri.

"Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor.

Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială se numără și ea printre utilizările interzise.

Nu vor fi permise nici recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliție predictivă (când acestea se bazează doar pe stabilirea profilului unei persoane sau pe analizarea caracteristicilor sale) și IA care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor", se arată într-o informare a Parlamentului European.

Bogdan Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a explicat ce se va întâmpla în România odată cu implementarea acestor legi. 

”Astăzi trăim în era inteligenței artificiale, peste 7 milioane de softuri folosesc această tehnologie și la fel ca în cazul oricărei aplicații tehnice, se aduc extrem de multe beneficii, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că vom limita cât mai mult riscurile. 

Este vorba despre o reglementare de care era nevoie, care are două principii de bază. Si anume respectarea drepturilor fundamentale ale omului și stimularea inovației”, a explicat Bogdan Gruia Ivan în emisiunea Decisiv. 

”Fiind o directivă europeană, ea urmează să fie publicată în 20 de zile în Monitorul Oficial al Uniunii Europene și să înceapă efectiv implementarea ei, urmând ca în termen de 24 de luni să fie implementată integral. 

În România, în luna septembrie a anului trecut, am lansat la Ministerul Digitalizării, în dezbatere, strategia României pentru inteligența artificială, am așteptat această reglementare de la nivel european, tocmai pentru a fi printre primele state din Europa care reglementează acest proces. 

Foarte important este că se pune o linie roșie, o linie de demarcație între ceea ce înseamnă inovare și tehnologie benefică pentru administrație pentru companii și lucrurile care interferează cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a mai explicat Ministrul Digitalizării la Antena 3 CNN.

Material susţinut de PSD

×
Subiecte în articol: Bogdan Ivan inteligenta artificiala
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close