Antena 3 CNN Actualitate Braşovul riscă să-şi piardă istoria scrisă. Locul cu cele mai valoroase documente nu a mai fost renovat din 1950

Braşovul riscă să-şi piardă istoria scrisă. Locul cu cele mai valoroase documente nu a mai fost renovat din 1950

Braşovul riscă să-şi piardă istoria scrisă. Locul cu cele mai valoroase documente nu a mai fost renovat din 1950
Sursa foto: Foto: etsy.com
de M.Z.    |    26 Aug 2014   •   08:51

Braşovul riscă să-şi piardă o parte din istoria scrisă. Clădirea Arhivelor Statului este în paragină. De la cele mai vechi documente legate de oraş, până la cele mai noi, toate zac între pereţi plini de mucegai, fisuraţi şi umezi. 

 
Nu doar documentele au de suferit din cauza acestor conditii, ci şi angajaţii. Conducerea instituţiei a cerut ajutorul autorităţilor de nenumărate ori, iar răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: "nu sunt bani".
 
Locul în care sunt păstrate cele mai valoroase documente ale Braşovului arată ca după bombardament. Clădirea care aparţine Ministerului de Interne nu a mai fost renovată din 1950. Reţeaua de electricitate este la fel de veche.
 
Pentru a putea lucra cu documentele din arhivă, ar fi nevoie de mănuşi şi ochelari de protecţie, măşti de praf, dar şi halate.
 
În mod normal, în depozitele în care sunt documentele, umiditatea ar trebui să fie de cel mult 45%. Aici însă, gradul depăşeşte 90%. Apa s-a infiltrat în pereţi şi aceştia riscă să se prăbuşească, distrugând documentele preţioase.
 
Arhiva din Braşov este una din cele mai valoroase din ţară. Cel mai vechi document care există aici datează din anul 1353 şi reprezintă un privilegiu dat de regele Ungariei, către saşii din Ţara Bârsei.

×
Subiecte în articol: Brașov
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close