Antena 3 CNN Actualitate Bustul chirurgului Dan Setlacec, dezvelit la Fundeni

Bustul chirurgului Dan Setlacec, dezvelit la Fundeni

Bustul chirurgului Dan Setlacec, dezvelit la Fundeni
Sursa foto: Foto: www.sanatateatv.ro
19 Iul 2010   •   11:37

Omagiu pentru unul dintre cei mai mari chirurgi ai României. La un an de la moartea sa, în curtea Spitalului Fundeni, a fost dezvelit bustul profesorului Dan Setlacec. La ceremonia organizată de Irinel Popescu - unul dintre discipolii lui - au participat şi mulţi dintre pacienţii chirurgului.

Profesorul Dan Setlacec a fost unul dintre cei mai mari chirurgi pe care i-a avut România. O viaţă întreagă a salvat la Fundeni mii de pacienţi iar între anii 1974 şi 1987 a condus Clinica chirurgicală a spitalului. În acelaşi timp, a pregătit şi generaţiile viitoare de medici. Irinel Popescu i-a adus un omagiu, la un an de la moartea sa.

Irinel Popescu i-a fost elev şi acum continuatorul tradiţiei. Bustul profesorului Dan Setlacec veghează acum asupra întregii activităţi de la Fundeni. Spital unde a tratat zeci de mii de pacienţi. Unul dintre ei, chiar Ion Iliescu, prezent la dezvelirea statuii.

?Personal am încăput pe mâinile profesorului pentru o operaţie de vezică biliară. Era la începutul laparoscopiei şi m-a sfătuit. Cineva mă sfătuia să merg la Cluj unde se introdusese. Dânsul mi-a zis să facem ceva ce ştim bine şi a fost operaţia clasică? a spus preşedintele Ion Iliescu.

Într-un volum de interviuri, prof. Setlacec mărturisea că satisfacţia cea mai mare o reprezintă "bolnavii cărora le-am fost util şi elevii care mă depăşesc". Dan Setlacec este autorul a numeroase tratate de medicină şi a pus la punct metode medicale revoluţionare. Astfel, încă din 1958, abordează chirurgia pe cord deschis cu hipotermie moderată.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: bust chirurg
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close