Antena 3 CNN Actualitate Cancelarul german, Olaf Scholz: ”România va intra curând în Schegen!”

Cancelarul german, Olaf Scholz: ”România va intra curând în Schegen!”

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că ”România și Bulgaria vor intra curând în Schengen”.

Cancelarul german, Olaf Scholz: ”România va intra curând în Schegen!”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    14 Dec 2022   •   11:38

Cancelarul Olaf Scholz a declarat miercuri că este în interesul Germaniei și Europei ca restul țărilor din Balcani să adere la Uniunea Europeană. 

Vorbind în fața Parlamentului European, înainte de summit-ul de o zi, Scholz a salutat relansarea discuțiilor de aderare la UE al celor șase țări din Balcanii de Vest din ultimele luni și decizia din această săptămână de a acorda Bosniei statutul de candidat. 

”Este în interesul nostru german și european ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene”, a spus el parlamentarilor la Berlin, potrivit Associated Press.

Scholz a lăudat, de asemenea, decizia de a permite Croației să adere la Schengen și a spus că Bulgaria și România ar trebui „să urmeze în curând”. 

”Domnul președinte Iohannis are o obligație”

”Președintele trebuie să meargă cu documentele în față și, dacă nu știe austriacul, dar cred că știe și face alte jocuri, să îi spună clar: ”Ce propui dumneata este pentru viitor! Acum avem un regulament care se aplică fără nicio modificare într-o parte sau în alta!

Regulamentul este un act legislativ al Uniunii Europene care trebuie aplicat egal în toate cele 27 de state. Și dacă îi spune și răspunsul este altul, trebuie să comunice în ședința de Consiliu European la toți șefii de stat.  

Și domnul președinte Iohannis mai are o obligație. Să spună ce șantaj a făcut Austria României. Să spună pe față, în consiliu”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini la Antena 3 CNN. 

Ce mai poate face Klaus Iohannis la Bruxelles după ce Austria a blocat România în afara Schengen

Președintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la Summitul UE-Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, iar joi la reuniunea Consiliului European.

Ambele evenimente au loc la Bruxelles.

"Agenda reuniunii Consiliului European va include o discuție privind războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menținerii și consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât și din perspectiva angajării răspunderii Federației Ruse.

Un aspect important pe agendă vizează coordonarea sprijinului acordat Ucrainei, ca urmare a atacurilor repetate asupra infrastructurii critice și energetice care au lăsat milioane de civili fără electricitate, căldură sau apă curentă și care solicită un răspuns rapid, inclusiv din punct de vedere umanitar.

Președinția României: "Președintele Iohannis va ridica subiectul aderării României la Schengen în cadrul Consiliului European"

Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situația actuală, va fi, de asemenea, abordată.

Liderii europeni vor analiza, totodată, stadiul demersurilor realizate în domeniul securității și apărării, în vederea consolidării capacităților europene în acest domeniu.

O altă temă de discuții o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcția trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum și modalitățile de consolidare a rezilienței economiilor europene", se menționează în comunicatul administrației prezidențiale de la București.

"În cadrul reuniunii Consiliului European, președintele Klaus Iohannis va ridica și subiectul aderării României la spațiul Schengen", se arată în finalul comunicatului.

Iohannis și-a planificat să discute cu cancelarul austriac Nehammer

"Președintele Iohannis merge săptămâna aceasta la Bruxelles, la Consiliul European. Iohannis a spus că va pune în discuție votul de săptămâna trecută în Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) prin care Austria a blocat intrarea României în Schengen.

Președintele român ar urma să poarte o discuție cu cancelarul austriac.

Cât privește șansele de a întoarce rezultatul votului de joia trecută, din Consiliul JAI, acestea se anunță destul de mici.

Ar însemna organizarea unui alt Consiliul extraordinar JAI, în condițiile în care Austria a anunțat că își menține opoziția la aderarea României.

Ceva mai multe șanse ar putea fi la Consiliul JAI din luna martie anul viitor, dacă noua președinție suedeză a UE va accepta să repună în discuție această temă - a aderării României la Schengen.

Dacă, nu rămâne Consiliul JAI din toamnă, sub președinția spaniolă a UE, în condițiile în care Spania este un susținător al aderării țării noastre la Schengen", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz Schengen Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close