Antena 3 Actualitate Capitala se pregăteşte de CUTREMUR. Simulator de seisme, în şcolile bucureştene

Capitala se pregăteşte de CUTREMUR. Simulator de seisme, în şcolile bucureştene

03 Noi 2013   •   17:00
Capitala se pregăteşte de CUTREMUR. Simulator de seisme, în şcolile bucureştene
Sursa foto: Foto: Agerpres
Primarul general Sorin Oprescua a anunţat că elevii şi profesorii din Bucureşti vor învăţa cum să se comporte în caz de cutremur într-un container special care simulează seisme şi care va fi "plimbat" prin toate unităţile de învăţământ.

"Este o maşină specială care simulează cutremurele şi dorim să o plimbăm prin toate şcolile, în aşa fel încât, împreună cu profesorii, elevii să ştie ce au de făcut dacă se întâmplă un cutremur dimineaţa sau seara. Este o maşină care se amenajează. Poţi amenaja o sală de clasă sau un spaţiu cu birouri într-un container de-ăsta special, care simulează cutremurele. Trebuie să-i obişnuim şi cu evenimente de-astea nefericite. Asta la anul. Am vorbit cu primarul din Ankara. Ei au trei sau patru astfel de maşini", a declarat Oprescu, citat de Mediafax.

Edilul a mai precizat că săptămâna viitoare vor începe lucrările de săpare pentru patru puţuri din care să fie asigurate rezerve de apă, în cazul unui dezastru natural, la centrele de prim ajutor ce vor fi amenajate în şcoli.

"Încep băieţii aceia, de săptămâna viitoare, cu patru locaţii de săpat puţurile alea. Undeva spre sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie, suntem gata cu astea. Avem de adăugat generatoarele (de energie - n.r.) şi tot ceea ce înseamna pregătirea. Nu ştiu cât s-a cheltuit, (...) mult mai puţin oricum decât o viaţă de om ce poate fi salvată", a spus primarul general.

Un protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi Primăria Capitalei prevede amenajarea a 12 centre de prim ajutor în cazul unor dezastre, în tot atâtea şcoli care au săli de sport.

Municipalitatea precizează că dotarea sălilor de sport din şcoli va cuprinde echipamente şi lucrări specifice aferente situaţiilor de urgenţă: 12 puţuri de mare adâncime pentru captare apă potabilă, 420 de pături din lână, 1.960 de paturi pliante, 14 generatoare pentru puţuri şi iluminat, 145 de tărgi sanitare, 550 de lenjerii de pat, 2.000 de truse de supravieţuire, nouă containere, 130 de lanterne, 12 corturi pentru adăpostire suplimentare sălilor de sport şi 8 tunuri de aer cald.

Unităţile de învăţământ din protocolul încheiat cu ISMB sunt: Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare, Şcoala nr. 45 "Titu Maiorescu", Şcoala nr. 40, Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu", Şcoala nr. 80, Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", Şcoala nr. 96, Şcoala nr. 165, Şcoala nr. 103, Şcoala nr. 143, Şcoala nr. 117 şi Liceul Teoretic "Eugen Lovinescu", fiind alese câte două în fiecare sector.

Potrivit Primăriei Capitalei, capacitatea de campare, în situaţii de urgenţă, în aceste şcoli şi în corturile adiacente este de peste 3.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: cutremur seism Cutremur in Romania

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close