Cei aproximativ 90.000 de turişti care se află pe litoralul nostru cheltuie, zilnic, câte 75 de lei pe mâncare. De aceşti bani, românii mănâncă la restaurant sau la terase, dar îşi iau şi alimente din magazine.
Sumele cheltuite pe mâncare diferă, însă, în funcţie de staţiune. Astfel, în sud, în Vama Veche, Venus, Saturn sau Mangalia, unde turiştii nu dispun de foarte mulţi bani, preţurile sunt mai mici. Aceştia pot mânca şi cu 50 de lei pe zi. De exemplu, un mic dejun costă 10 lei. Prânzul, un meniu din două feluri principale, este 15 lei la terasele de pe plajă. Iar cina costă 25 de lei. De aceşti bani, clienţii mănâncă o friptură cu salată şi beau o bere.
Preţuri şi mai mici au restaurantele de tip autoservire, unde o ciorbă costă între 6 şi 9 lei. Preţul unui fel principal porneşte de la 7 lei şi ajunge la 12 lei. Şi friptura şi peştele sunt mai ieftine ca la restaurant. Suta de grame porneşte de la 8 lei. Astfel, un turist poate mânca la autoservire cu 25 lei.
La polul opus sunt preţurile din Mamaia. Aici, o singură masă poate depăşi 100 de lei.