Este previzibil că fostul primar va apela, prin avocații săi, la toate subterfugiile posibile pentru a întârzia extrădarea sa în România.
După ce a refuzat extrădarea prin procedură simplificată, Cherecheș poate să tragă de timp încă trei luni, în baza legislației în vigoare.
Desigur, aceste calcule sunt valabile dacă instanța din Germania decide, în cele din urmă, ca acest infractor fugar să fie returnat României.
"În situații particulare, atunci când mandatul european de arestare nu poate fi pus în aplicare în acest termen (60 de zile, n.r.), instanța din țara în care fugarul a ajuns - în acest caz, Germania - informează autoritățile judiciare din țara emitentă (România, n.r.) indicând motivele pentru care nu poate respecta termenul de 60 de zile.
Deci, instanța din Germania ne va informa, dacă procedura (de extrădare) nu va putea fi finalizată în 60 de zile.
În acest caz, termenul va putea fi prelungit cu încă 30 de zile.
Ca atare, în orice situație, procedura, în mod normal, ar putea fi finalizată", a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, la Antena 3 CNN.
Între timp, au apărut noi detalii legate de parcursul lui Cherecheș prin Ungaria către Germania, unde avea să fie arestat.
La opt minute de la decizia definitivă a instanței de apel din Cluj, Cherecheș încerca să își cumpere o cartelă telefonică din Ungaria
Imagini recuperate de pe camerele de supraveghere îl arată pe fostul primar fugar într-un magazin din Ungaria unde se vând cartele și telefoane mobile,
"Imaginile îl surprind pe Cătălin Cherecheș la ora 9:43, pe 24 noiembrie, practic la 8 minute distanță după pronunțarea Curții de Apel Cluj care l-a condamnat în acea dimineață la 5 ani de închisoare cu executare. El ieșise din țară cu buletinul vărului din Germania cu aproape două ore înainte, pe la vama Petea.
Potrivit imaginilor, Cătălin Cherecheş a stat 41 de secunde în fața unui stand.
A schimbat câteva vorbe cu cineva de acolo din magazin, probabil cu vânzătorul. I-a arătat telefonul mobil pe care îl avea asupra sa și a întrebat ceva în legătură cu reclama afișată la standul cu telefoane.
În cele din urmă, Cherecheș nu a cumpărat nimic și a plecat mai departe. S-a aflat ulterior că fugarul avea asupra sa un telefon model vechi, teoretic mai greu de localizat.
Imaginile sunt importante pentru că ni-l arată pe Cătălin Cherecheș la 8 minute de la pronunțarea instanței de judecată o decizie definitivă", a explicat Carmina Pricopie, senior editor Antena 3 CNN.
În cele din urmă, autoritățile germane i-au localizat telefonul lui Cherecheș și i-au monitorizat comunicațiile timp de o zi, înainte să-l captureze pe fugar.