Antena 3 CNN Actualitate Medicul-erou, ținut 5 ore în ambulanță înainte de a fi transportat în Belgia

Medicul-erou, ținut 5 ore în ambulanță înainte de a fi transportat în Belgia

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că medicul Cătălin Denciu este stabil în acest moment, însă primele trei zile de tratament sunt critice.

Medicul-erou, ținut 5 ore în ambulanță înainte de a fi transportat în Belgia
de Georgiana Adam    |    16 Noi 2020   •   12:30

„A ajuns ieri, în jurul orei 12.00. S-a efectuat o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în tratament. Trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură și un protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi. Seara la 18 avem niște informări pe care le face corpul medical de acolo”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, potrivit Mediafax. 

Medicul erou de la Neamț a stat aproape 5 ore în ambulanță cu arsuri pe 70% din suprafața corpului, înainte să fie urcat în avionul care să îl transporte la spitalul din Belgia. Mai bine de jumătate din acest timp, medicul a fost ținut într-o salvare, în fața spitalului în flăcări. 

Imediat după ce medicul a fost scos din flăcări, medicul a fost evaluat chiar de colegii săi din spitalul de la Piatra Neamț. Mai mult decât atât, bărbatului i s-a efectuat acolo și un examen computer tomograf. Potrivit medicilor din spital, Cătălin Denciu era conștient și răspundea la întrebările colegilor lui. 

Imediat după evaluare, acesta a fost preluat de o ambulanță, care l-a dus la Iași, unde a mai avut parte de încă o evaluare. La fel s-a întâmplat și la Spitalul Floreasca, înainte de a fi urcat în  avionul care l-a transportat în Belgia. 

Cătălin Denciu era de gardă atunci când a izbucnit incendiul la secția de ATI a Spitalului Județean. Fără să stea pe gânduri, bărbatul de 42 de ani a sărit în ajutorul pacienților săi, conectați la aparate din cauza infecției cu SARS CoV-2.

Medicii belgieni, optimiști în privința medicului-erou. Cele mai afectate antebrațele, unde combinezonul ars a fost mai strâns

Surse medicale din România susțin că medicul Cătălin Denciu are arsuri de gradul 2 și 3. El a ajuns în Belgia în jurul orei 12.00, ora României, și a fost trecut imediat pe dializă. Totodată, sursele confirmă că specialiștii belgieni îi acordă șanse deoarece este tânăr, dar se tem de apariția unor infectii nosocomiale.

Se pare că cele mai afectate zone ale organismului sunt antebrațele, unde combinezonul ars a fost mai strâns pe corp. Sursele mai spun că pacientul nu are arsuri pe căile aeriene și că tomografia pulmonara a ieșit bine.

Soția medicului erou: Era încrezător că va fi bine. Era siderat de ceea ce văzuse acolo

Alina Denciu a povestit conversația telefonică pe care a avut-o cu soțul său imediat după incident. El i-a spus că este bine și că era marcat de ceea ce văzuse în secția incendiată.

Era încrezător că va fi bine. Nu am discutat despre ce s-a întâmplat. El atât spunea.. eu sunt bine, ceilalți ardeau. Era siderat de ce se întâmplase și de ceea ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm, era într-o stare de agitație, de oroare de ceea ce văzuse.

Soția a mai dezvăluit faptul că împreună cu el a luat decizia să rămână în România pentru a practica medicina.

Soțul meu lucra de un an la spital, a venit din Bruxelles de la anestezie. Eu am zis că vreau să rămân să practic această meserie, să ajut românii nu să mă duc în altă parte și din cauza aceasta a rămas în țara cu mine.

Transferul în Belgia, cea mai bună alegere a specialiștilor pentru medicul-erou

Alina Denciu a mai spus că este de părere că transferul în Belgia a fost cea mai bună alegere pentru soțul ei. 

Eu zic că este șansa lui, asta am discutat cu toți colegi de la specialitatea de plastică și cu ceilalții, trebuia musai să i se acorde șansa maximală. E suficient că i-au acordat minima șansa de a supraviețui într-un spital românesc făcându-și treaba, măcar șansa de a se recupera să o aibă. Era un om care își făcea treaba, nu stătea să comenteze, era corect și spera la corectitudinea și din partea celorlați. Nu cred că eu ar trebui să-l caracterizez eu… când faci un asemenea gest cuvintele sunt de prisos. Cred că ar trebui întrebați pacienții pe care i-a tratat și care îmi trimit mesaje după mesaje de încurajare. Nu știu, sper să fie bine.

Medicul Cătălin Denciu, rănit grav în urma incendiului care a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean din Neamț, a fost transferat duminică la un spital din Belgia. El a suferit numeroase arsuri după ce a intrat în secția cuprinsă de flăcări, încercând să-i salveze pe pacienții intubați.

×
Subiecte în articol: Cătălin Denciu ambulanta
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Preţuri mai mari pentru carburanţi de la 1 iulie
x close